Εκδρομή στη Βέσσα και μπάνιο στην Ελίντα

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020. Τριάντα επτά Καλλιμασιώτες ακλούθησαν την εκδρομή που διοργάνωσε η Πρόοδος στο μεσαιωνικό χωριό της Βέσσας, που σίγουρα θα ήταν περισσότεροι, αν γνώριζαν πόσο όμορφο και περιποιημένο είναι το χωριό. Οδηγοί μας, ο Πρόεδρος του χωριού Γιάννης Τώρας και μία κυρία  εκπρόσωπος από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο.

Η περιήγηση στο χωριό μας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη, αφού οι περισσότεροι γνωρίζαμε τη Βέσσα μονό από τον κεντρικό της δρόμο. Είναι ένα γραφικότατο καστροχώρι, εφάμιλλο σε ομορφιά με τα γνωστά και προβεβλημένα Πυργί και Μεστά.
Οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι, οι αυλές των σπιτιών περιποιημένες και τα στενά πεζοδρόμια γεμάτα γλάστρες. Αυτό προφανώς δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των προσπαθειών του προέδρου και του τοπικού συμβουλίου, αλλά κυρίως των κατοίκων του χωριού. Τα περισσότερα σπίτια κράτησαν την παλιά αρχιτεκτονική τους, τόσο αυτά του παλιού συνοικισμού που προϋπήρχαν του μεγάλου σεισμού, όσο και του νέου συνοικισμού που χτίστηκαν μετά. Όμως δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, αφού οι φωτογραφίες που τραβήξαμε μιλούν από μόνες τους.
Στο τέλος της περιήγησης περάσαμε από την τοπική βιοτεχνία ζυμαρικών της οικογένειας Κωνσταντουλάκη και καταλήξαμε στην πλατεία για καφέ, κάτω από τη σκιά των δένδρων.
Μετά τον καφέ, η εκδρομή συνεχίστηκε με μπάνιο στην παραλία της Ελίντας και επιστροφή ξανά στη Βέσσα για φαγητό. Νοστιμότατα όλα τα φαγητά και πολύ φτηνά.
Σε αυτό το σημείο, θα μας επιτρέψετε, να γίνουμε λίγο «κακοί». Η σύγκριση με την Καλλιμασιά, ήταν αναπόφευκτη. Το χωριό μας παραμελημένο, απεριποίητο και βρώμικο. Δεν φροντίζουμε ούτε την αυλή μας, ούτε τη γειτονιά μας. Τα περιμένουμε όλα από το Δήμο.  Αλλά στον ίδιο Δήμο ανήκουμε με την Βέσσα.  Οι παλαιότεροι Καλλιμασιώτες φρόντισαν να μη μείνει τίποτα από την προ του σεισμού Καλλιμασιά, οι δε νεότεροι φρόντισαν να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε μέχρι τις ημέρες μας. Θα μπορούσαμε να σώσουμε και εμείς κάτι που να θυμίζει την παλιά Καλλιμασιά. Αυτή την κριτική δεν την κάνουμε κακοπροαίρετα, ούτε για να κατηγορήσουμε κάποιον. Την κάνουμε από αγάπη για το χωριό και για να ευαισθητοποιηθούμε, μήπως βελτιωθεί η εικόνα του.
Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Βέσσας Γιάννη Τώρα, για τη ξενάγηση στο χωριό του, καθώς και την Αθηνά Θλιβίτη, που ανέλαβε την οργάνωση της εκδρομής.
Οι επόμενες εκδρομές ήδη σχεδιάζονται και θα έχουν ενδιαφέρον. Σας προτείνουμε να τις ακολουθήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου