Εκδρομή στη Λήμνο


1 έως 4 Ιουλίου 2018. Η εκδρομή της Προόδου στη Λήμνο, ήταν το αποτέλεσμα αιτήματος πολλών μελών προς τον πρόεδρο, τα τελευταία χρόνια: «πότε θα μας πας εκδρομή στην πατρίδα σου?». Και όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση, πολύ γρήγορα συμπληρώθηκαν δύο λεωφορεία, 87 άτομα για την ακρίβεια.

Η Λήμνος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, τη συναντάμε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σε όλα τα σπουδαία γεγονότα της Ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας: Από την Αργοναυτική εκστρατεία και τον Τρωικό πόλεμο, μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους. Έτσι οι Καλλιμασιώτες επισκέπτες, είχαν πάρα πολλά να δουν από το παρελθόν του νησιού, αλλά και από τις σύγχρονες ομορφιές του. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε τα μέρη που επισκεφτήκαμε:
Την Πολιόχνη, την προϊστορική πόλη, εφάμιλλη και παλαιότερη της Τροίας, που θεωρείται από τους αρχαιολόγους η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης.
Την Ηφαιστεία, την πόλη που χτίσθηκε από τους Πελασγούς προς τιμή του Ηφαίστου, με το αρχαίο θέατρό της.
Το Καβείριο όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια μυστήρια και δίπλα η σπηλιά που έζησε ο ομηρικός Φιλοκτήτης.
Το κάστρο του Κότσινα, με το άγαλμα της θρυλικής Μαρούλας και την εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής με τα 64 σκαλοπάτια που οδηγεί στο αγίασμα.
Το κάστρο της Μύρινας, με την πανοραμική θέα, τις κρυφές σπηλιές του και τα ελάφια που περιφέρονται ελεύθερα.
Η Παναγιά Κακκαβιώτισσα, τη μοναδική άσκεπη εκκλησία, χτισμένη μέσα σπηλιά, στην κορυφή ενός βράχου.
Το Μουσείο σπογγαλιείας και ναυτικής παράδοσης της Νέας Κούταλης, δημιούργημα των Κουταλιανών σφουγγαράδων, προσφύγων από το νησάκι Κούταλη της Προποντίδας.
Τους ανεμόμυλους του γραφικού Κοντιά, που τώρα λειτουργούν ως ξενοδοχειακή μονάδα.
Το Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου, με τους πεσόντες της μάχης της Καλλίπολης του Α’ Παγκοσμίου πολέμου (Άγγλοι, Γάλοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Ινδοί, Αιγύπτιοι κ.α).
Τις γραφικές παραλίες Ρηχά νερά της Μύρινας και το Φαναράκι του Μούδρου, με τη γνωστή φωκοσπηλιά, αγαπημένος χώρος για τις φώκιες.
Τις Βιοτεχνίες τοπικών προϊόντων, «Αχιλαδέλλη» (Λουκούμια, γλυκά, χαλβάς, ταχίνι κλπ) και «Γκαράλη» με τα χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά.
Τα Θέρμα, τις ιαματικές πηγές, που λόγω των επισκευαστικών εργασιών, δεν μπορέσαμε να δούμε το πολύ ενδιαφέρον εσωτερικό τους.
Στον ελεύθερο χρόνο μας: Απολαύσαμε το καφέ μας στον γραφικό Ρωμαίικο γιαλό, παρακολουθώντας τον ήλιο να βασιλεύει πίσω από το Άγιο όρος. Κάναμε τις βόλτες μας στη γραφική αγορά της Μύρινας, με τα ωραία καταστήματα (οι γυναίκες το ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα). Γευτήκαμε το εξαιρετικό φαγητό στα καταστήματα (όλοι θα θυμούνται φτηνές και τεράστιες μερίδες, που όσοι δεν κατάφεραν να τις φάνε τις τάισαν στα ψάρια). Ψωνίσαμε τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα όπως κρασιά, τυριά, μέλι, ζυμαρικά, γλυκά κλπ. Τα δε παιδιά «μούλιασαν» με τις ώρες στην πισίνα του «Διαμαντίδης».
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφτούμε και κάποια άλλα μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, είτε γιατί δεν επαρκούσε ο χρόνος μας, είτε γιατί οι δρόμοι ήταν ακατάλληλοι για δύο μεγάλα λεωφορεία, όπως ήταν τα δικά μας:
Τις Αμμοθήνες, την έρημο «Σαχάρα της Λήμνου», στην πλαγιά ενός λόφου, μακριά από τη θάλασσα. Το Γεωλογικό «πάρκο» Φαρακλού, με τα περίεργα κι εντυπωσιακά σχήματα πάνω στα βράχια της θάλασσας. Την παραλία του Κέρους με τα εντυπωσιακά θαλάσσια σπορ και τα αμέτρητα κοχύλια στην άμμο. Την γραφική παραλία του Αη Γιάννη Κάσπακα με τα τραπεζοκαθήσματα για καφέ και φαγητό κάτω από τους ασυνήθιστους σχηματισμούς των βράχων. Το Λαογραφικό μουσείο του Πορτιανού που χρησιμοποίησε ο Τσώρτσιλ ως στρατηγείο στον Α’ Π.Π. Το αρχαιολογικό μουσείο με τα πλούσια εκθέματα, που ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέρη.
Για την πλούσια ιστορία και μυθολογία της Λήμνου, οι εκδρομείς ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων με τα λεωφορεία. Μια πολύ σύντομη αναδρομή, μπορούν να βρουν εδώ όσοι ενδιαφέρονται (αξίζει τον κόπο).
Να μη ξεχάσουμε και τους ευγενέστατους ανθρώπους και τους καταστηματάρχες, και ιδιαίτερα τους δύο οδηγούς των λεωφορείων τον Ανέστη και τον Γιώργο, που έκαναν ότι μπορούσαν για να μείνουμε ευχαριστημένοι. Και βέβαια το τοπικό πρακτορείο «Πετρίδης» και τα ξενοδοχεία «Ήφαιστος» και «Διαμαντίδης» για την άψογη συνεργασία.
Αν και ο αριθμός των εκδρομέων ήταν πολύ μεγάλος και με διαφορετικά ενδιαφέροντα (άλλοι προτιμούσαν την ηρεμία και άλλοι την περιπέτεια), καταφέραμε και τα ισορροπήσαμε. Αυτό επιτεύχθηκε αφενός γιατί όλοι έδειξαν κατανόηση και αφετέρου γιατί το πρόγραμμα ήταν ευέλικτο και στις «δύσκολες αποστολές» ακολούθησαν μόνο όσοι ήθελαν και μπορούσαν. Υπήρξαν δε και αρκετοί, που δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τα τόσα βουνά, σπηλιές και μονοπάτια που σκαρφαλώσαμε και το απόγευμα που ήταν ελεύθερο, νοίκιασαν αυτοκίνητα και συνέχισαν για να δουν τα μέρη που παραλείψαμε και όπως μας είπαν, άξιζε το κόπο.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εκδρομή ήταν επιτυχημένη και σε γενικές γραμμές έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Και στην επόμενη με το καλό.

Δείτε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου