«Σήμερα γάμος γίνεται»

Τετάρτη 27 Ιουν. 2018: Με τα τμήματα του παραδοσιακού χορού συνεχίστηκε η παρουσίαση των πολιτιστικών εργαστηρίων της Προόδου, που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου. Το πολυπληθέστερο εργαστήριο του σωματείου, ετοίμασε και παρουσίασε μια πολύ όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Σήμερα γάμος γίνεται». Η παράσταση αυτή σηματοδότησε και την έναρξη των εκδηλώσεων της 5ης Παγκαλλιμασιώτικης συνάντησης.

Περίπου ογδόντα παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό παρουσιάζοντας χορούς, τραγούδια και δρώμενα σχετικά με το γάμο, αλλά και όσα προηγούνται του γάμου, από όλη την Ελλάδα.
 Παρακολουθήσαμε όμορφες ιστορίες και περιστατικά, που με τόσο γλαφυρό τρόπο περιγράφονται στους στίχους των παραδοσιακών τραγουδιών. Είδαμε:

Νέους να ανταλλάσουν ερωτόλογα: «Το πρόσωπό σου το άσπρο το χιονάτο, ο έρωτας το΄χει μ΄ανθούς γιομάτο», 
Αλλά και να καβγαδίζουν: «Το γιασεμί επέρασεν κι είπε του κρίνου γεια σου κι ο κρίνος του απάντησε βαριά είν’ η μυρωδιά σου».
Τον πεισματάρη Χαράλαμπο: «Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε».
Τα δυναμικά κορίτσια της Λήμνου: «Τα Τσιμανδριανά κορίτσια κάνανε αναφορά, στον παπά και το δεσπότη και γυρεύουν παντρειά».
Τις προετοιμασίες του γάμου: «Εστολίσαν το σπερβέρι, όμορφο σαν περιστέρι»,
Και αμέτρητα παινέματα:
«Παντρεύεται ο αυγερινός καλέ σήμερα, την πούλια κάνει ταίρι και τ’ άστρα συμπεθέροι», «Για δέστε πως ταιριάξανε τα δυο τους ένα μπόι, σα νεραντζούλες φουντωτές μέσα σε περιβόλι», «Απόψε λάμπει ο ουρανός, απόψε λάμπει ἡ σφαίρα, απόψε στεφανώνεται αητός την περιστέρα», «Παντρεύεται ο αυγερινός και παίρνει το φεγγάρι, ας είναι καλορίζικοι με του Θεού τη χάρη».
Παρακολουθήσαμε επί σκηνής τους προξενητές να φέρνουν τα προξενιά, τον τελάλη να καλεί όλους στο γάμο και τέλος τη νύφη, να την ντύνουν οι φίλες της και να στήνουν το χορό.
Και εφέτος τα τμήματά μας συνόδευσε η εξαιρετική η ορχήστρα των Αδελφών Αυγουστίδη, την οποία τα τελευταία χρόνια υιοθετήσαμε, ή μας υιοθέτησε (και τα δύο μπορούμε να τα πούμε).
Θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές και όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση, όπως αναφέρονται παρακάτω:
Επιμέλεια  εκδήλωσης: Γιώργος Παναγιωτίδης.
Χόρεψαν: Τα τμήματα χορού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων της Προόδου.
Δρώμενα : Κώστας Καλαμωτούσης, Κώστας Γαβρίλης, Γ. Παναγιωτίδης.
Χορωδία: Αθηνά Μπογή, Διαμάντω Παντελούκα,  Αθηνά Πυκνή, Χριστίνα Πυκνή, Ελένη Χαλκίτη.
Απαγγελίες: Αθηνά Πυκνή.
Μουσικοί:
Γιώργος Αυγουστίδης: Βιολί – τραγούδι.
Μανώλης Αυγουστίδης: λαούτο – τραγούδι.
Άκης Βελόνιας: Κρουστά.
Ματθαίος Μπουμπάρης: Ακορντεόν.
Επιμέλεια ήχου: Δημήτρης Κουμπιάς.
Επιμέλεια αφίσας - προγράμματος: Γιάννης Γριμπαμπής.
Φωτογράφηση: Κώστας Σταμούλης, Γιάννης Γριμπαμπής
Βιντεοσκόπηση: Μάρκος Λεοντσίνης
  
Δείτε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου