Περίπατος Νότια της Καλλιμασιάς


Κυριακή 3 Ιουν. 2018. Ένας ακόμα απογευματινός περίπατος «πατριδογνωσίας» από την Πρόοδο. Αυτή τη φορά στις περιοχές νότια της Καλλιμασιάς: Αγ. Παρασκευή, Μπαμπακιά, πίσω Μερία, Καμπί, Βρυτά, Αλεξάνδρι, Ποντίσματα, Πέρα μύλος, Αγ. Κωνσταντίνος, Λίμνη, Μυτιληνιός, Μαρουλού.

Όλες οι περιοχές πανέμορφες, η κάθε μια με τη δική της ιστορία και τα αξιοθέατα. Για τα ιστορικά στοιχεία φρόντισε να μας ενημερώσει, όπως και στους προηγούμενους περιπάτους, ο κ. Δημήτρης Μελαχροινούδης. Οδηγός μας ο Παντελής Ζηλανάκης, γνώστης των περιοχών που περάσαμε και ένθερμος υποστηρικτής των εκδρομών και των περιπάτων της Προόδου. Φωτογράφοι μας, το γνωστό δίδυμο Σταμούλης – Γριμπαμπής. Ας κάνουμε μια σύντομη περιγραφή του περιπάτου:
Απολαύσαμε την εξαιρετική θέα και προς την ανατολική πλευρά με τη θάλασσα και προς τη δυτική με τους καταπράσινους λόφους και τα διάσπαρτα χωριά. Γνωρίσαμε τα εξωκκλήσια της Αγ. Παρασκευής, του Αη Γιάννη Θεολόγου, και το γκρεμισμένο του Αγ. Κωνσταντίνου και μάθαμε της ιστορία τους. Είδαμε από κοντά το Τριγωνομετρικό Σημείο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και ενημερωθήκαμε για το ρόλο που παίζουν τα σημεία αυτά και τη σημασία των γεωγραφικών όρων όπως: Γεωγραφικό πλάτος και μήκος, Μεσημβρινός και Παράλληλος, Ισημερινός, Τροπικός του Καρκίνου και του Αιγόκερω,  Αρκτικός και Ανταρκτικός Κύκλος κλπ. Μας εντυπωσίασε η «μάνα του νερού» από την οποία υδρευόταν το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Στειρά. Είναι το μοναδικό έργο που υπάρχει ακόμα για να θυμίζει την ύπαρξη του μοναστηριού, αφού τόσο  το μοναστήρι, όσο και το νερό μαζί με τα κανάλια του, χάθηκαν οριστικά.
Χαρήκαμε που είδαμε δύο νεαρούς καβαλάρηδες, που έκαναν το δικό τους περίπατο με τα άλογά τους. Καμαρώσαμε την περιοχή που δεντροφύτεψε η Εθελοντική Ομάδας Δασοπυρόσβεσης της Καλλιμασιάς. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις ιστορίες του πρόσφατου παρελθόντος, που μας διηγήθηκαν οι μεγαλύτεροι εκ των εκδρομέων, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.  Όσο για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας τις προσπεράσαμε μάλλον αδιάφορα. Προφανώς με ενδιαφέρον θα τις βλέπουν οι μελλοντικές γενιές, όταν η τεχνολογία των κεραιών θα είναι παρωχημένη και θα θεωρούνται μουσειακό είδος.
Σε αυτό τον περίπατο είπαμε και αρκετά «μπράβο»: Στον ιδιοκτήτη χωραφιού, που φτιάχνοντας τοίχο αντιστήριξης φρόντισε να φαρδύνει ο δρόμος σε βάρος του χωραφιού του. Στους ιδιοκτήτες που έδωσαν μεγάλο μέρος από τα χωράφια τους για να φτιαχτεί ο δρόμος των Βρυτών. Στον αγρότη που καθάρισε, κλάδεψε και ημέρεψε μια μεγάλη περιοχή, που χαίρεσαι να τη βλέπεις. Στους δύο εθελοντές της Προόδου που καθάρισαν τα δύσκολα σημεία της διαδρομής. Στην Εθελοντική Ομάδας Δασοπυρόσβεσης της Καλλιμασιάς για τις πρωτοβουλίες της. Με την ευκαιρία να πούμε μπράβο και σε όλους γενικά τους ιδιοκτήτες, που παραχώρησαν μέρος από τα χωράφια τους για να φτιαχτούν αγροτικοί δρόμοι, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά το αντίθετο, «έκλεψαν» από το δρόμο.
Με το καλό και στον επόμενο περίπατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου