Θεατρική παράσταση από την Εθνική Λυρική Σκηνή


Πέμπτη 30 Μαι 2013. Είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στην αίθουσα της Προόδου την Εθνική Λυρική Σκηνή με το έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι, «Ο κουρέας της Σεβίλλης».    
Το Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών συμμετείχε  στο πρόγραμμα η «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία». Λόγω προβλημάτων που είχαν να κάνουν με τις διαστάσεις της αίθουσας όπου θα παιζόταν η παράσταση, αποφασίστηκε η παράσταση να δοθεί στην αίθουσα της Προόδου που πληρούσε τις προδιαγραφές. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο "Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία" ξεκίνησε το Μάιο του 2012. Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης». Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκινάει πριν η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φτάσει στα σχολεία καθώς οι μαθητές έχουν ήδη προετοιμάσει μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Με την άφιξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της ΕΛΣ την 1η μέρα, τα παιδιά παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης που στόχο έχουν την εξοικοίωσή τους  με το μουσικό θέατρο και συγκεκριμένα με τον κόσμο της όπερας. Στα εργαστήρια συμμετέχει η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές και η μέρα ολοκληρώνεται με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία συμμετέχει η σχολική χορωδία.
Έτσι οι μικροί μαθητές των δημοτικών σχολείων Καλλιμασιάς και Θυμιανών καθώς και όσοι ενήλικες χωρούσαν στην αίθουσα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ξεχωριστή, μοναδική και πρωτοποριακή παράσταση - παραγωγή υψηλής ποιότητας για τα δεδομένα του νησιού μας. Η επαφή με την όπερα και το θέαμα που παρουσίασαν οι επαγγελματίες ηθοποιοί και μουσικοί  ήταν εντυπωσιακό. Κρίμα που δεν μπόρεσε να δει την παράσταση περισσότερος κόσμος. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών και το διευθυντή του κ. Φιστουρή Αχιλλέα για τη συμμετοχή του σχολείου σ’ αυτό το πρόγραμμα καθώς και για τη δυνατότητα που έδωσε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς, τους εκπαιδευτικούς και το κοινό που παρευρέθηκε.