Παρουσίαση πολιτιστικών εργαστηρίων ΠΡΟΟΔΟΥ (2013)


 Σαββατοκύριακο 22  & 23 Ιουν 2013. Έγινε η παρουσίαση των πολιτιστικών εργαστηρίων της Προόδου. Σε ένα χορταστικό διήμερο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία  τα εργαστηριακά τμήματα του σωματείου μας. Στην είσοδο του κτηρίου υπήρχαν τα έργα των μαθητών της κεραμικής και της ζωγραφικής.

Η μουσικοκινητική παραδοσιακή αγωγή με δασκάλα την κ. Ασημίνα Κρανάκη άνοιξε την αυλαία των εκδηλώσεων. Μέσα από τις ευκαιρίες και την ενθάρρυνση για δημιουργικότητα αναπτύσσεται και η φαντασία των παιδιών. Όταν η δημιουργική τους ικανότητα αφεθεί ελεύθερη και ανεπηρέαστη τότε δεν υπάρχουν όρια στην έμπνευση τους. Το πρόγραμμα τους περιλάμβανε παιχνιδοτράγουδο, παραδοσιακό παιχνίδι και ένα δρώμενο.
Το εργαστήρι  του παραδοσιακού χορού παρουσίασε τα παιδικά και το εφηβικό τμήμα με χορούς από τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα, καθώς και το τμήμα ενηλίκων με χορούς από τη Μ. Ασία και την Κρήτη. Στόχος να αποκτηθούν γνώσεις που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χορό την μουσική και το τραγούδι σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Να καλλιεργηθούν στοιχεία της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δάσκαλος ο Γιάννης Γριμπαμπής.
Με το μάθημα κεραμικής φέτος οι μαθητές είδαν πως με πηλό, νερό και φωτιά ο άνθρωπος μπορεί να δίνει μορφή στις ιδέες του. Η κεραμική συνδέεται με τον άνθρωπο από την προϊστορία του. Τα παιδιά σαν να άκουσαν την αρχέγονη ηχώ από το παρελθόν να ηχεί στον πηλό. Τα χέρια, ο νους και οι ιδέες τους ακολούθησαν. Δασκάλα η κ. Μαρία Κασαπίδου.
Η ρυθμική γυμναστική με ένα παραμύθι μας ταξίδεψε στη Μεσόγειο και την Ευρώπη με ήχους παραδοσιακούς και ρυθμούς έντονους. Ακολουθήσαμε τους ήρωες σε ένα ταξίδι στο χορό, με δυνατές εικόνες για τις χαρές της ζωής και τα ιδανικά. Δασκάλα η κ. Λουΐζα Μιχαλακοπούλου. Κείμενα: Ευαγγελία Μελαχροινούδη.
Την Κυριακή η χορωδία μας χάρισε όμορφες στιγμές  επιλεγμένα τραγούδια από τα παιδιά και αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο από τους ενήλικες. Στόχοι της χορωδίας είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου, να βιώσουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής. Δασκάλα η κ. Βίνα Αμπανούδη. Μουσικοί: Γιώργος Χατζαθανάσης  μπουζούκι, Μαριάννα Κουμελά, Ελένη Καρδαμύλα και Λαμπρινή Μπλάνη πιάνο.
Στόχος της ζωγραφικής  είναι να δώσει διέξοδο στις καλλιτεχνικές τάσεις των παιδιών να πειραματισθούν, και να αυτοσχεδιάσουν. Να καλλιεργήσει την παρατηρητικότητα, τη φαντασία, την επινοητικότητα και την ευαισθησία τους. Δασκάλα η κ. Αγγελική Νικήτα.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους για την καλλιέργεια της μαστίχας με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι μια παραγωγή της Προόδου σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιάννη Κολλιάρου.
Το ΔΣ της Προόδου θέλει να ευχαριστήσει τους δασκάλους και δασκάλες  των εργαστηρίων για την προσφορά τους στα παιδιά και φυσικά τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους που μας εμπιστεύονται πολλά χρόνια. Επίσης ευχαριστούμε την Πλουμίτσα Κρουσουλούδη για την επιμέλεια του προγράμματος, τον Μάρκο Λεοντσίνη για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και τον Κώστα Σταμούλη για την φωτογράφηση.

Περισσότερες Φωτογραφίες