Το ΕΠΠΟΧΙ στις «μάνες του νερού», στην ελιά «Λιβεράνι» και στις λαλάδες της Καλλιμασιάς

    Μεγάλη επιτυχία από πλευράς συμμετοχής αλλά και ενδιαφέροντος είχε η εκδρομή της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023, που πραγματοποίησε το ΕΠΠΟΧΙ σε συνεργασία με την Πρόοδο Καλλιμασιάς. Ο Γιάννης Μακριδάκης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στον «Κουματό», όπου και άφησαν τα αυτοκίνητα. Αμέσως μετά περπάτησαν μέχρι τη «μάνα του νερού», αφού αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός της εκδρομής.

Ο Κώστας Μάγκος μίλησε για το υδρομαστευτικό σύστημα της περιοχής (το μεγαλύτερο του νησιού σε μήκος, όπως λέγεται), που έδινε νερό στη Μονή Πλακιδιώτισσας. Οι πιο τολμηροί μπήκαν μέσα στις στοές, ενώ στη συνέχεια είδαν και τα πηγάδια, κάποια από αυτά δυστυχώς αφύλακτα κι επικίνδυνα για τους ανυποψίαστους. Σημαντικές και οι πληροφορίες που μετέφερε και ο Παντελής Ζηλανάκης στους εκδρομείς, σχετικά με τα πηγάδια της περιοχής.

    Ακολούθησε ένα κέρασμα από την Πρόοδο για ξεκούραση στο μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας και αμέσως μετά περπάτημα μέχρι την ελιά Λιβεράνι, με τον αγέραστο Δημήτρη Μελαχροινούδη να μεταφέρει στους εκδρομείς τις γνώσεις του για την ιστορία της Καλλιμασιάς και τα φυσικά της μνημεία. Από την ελιά οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους κατακόκκινους, από τις λαλάδες, αγρούς της περιοχής και μετά επέστρεψαν με οχήματα πίσω στο χωριό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η έκκληση του να σταματήσει η χωρίς μέτρο χρήση των φυτοφαρμάκων, η οποία απειλεί τις λαλάδες αλλά και γενικότερα τη χλωρίδα της νότιας Χίου.

Η Πρόοδος Καλλιμασιάς ευχαριστεί τα μέλη της επιτροπής του Μοναστηριού που βοήθησαν στο κέρασμα και δρόσισαν τον κόσμο με τσάι εκτός από τα νεράκια που είχαμε προμηθευτεί.


Δείτε περισσότερες φωτογραφίες


Και το χάρτη της διαδρομής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου