Εκδρομή στα Αρμόλια και το κάστρο των Απολίχνων

Υπάρχουν χωριά σε απόσταση αναπνοής από το δικό μας αλλά μας είναι σχεδόν άγνωστα. Τα Αρμόλια είναι ένα από αυτά και καταφέραμε να το γνωρίσουμε καλά με την εκδρομή που πραγματοποίησε η ΠΡΟΟΔΟΣ το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020. Οδηγός μας ο Μπάμπης Κιτρινάκης που «είναι από το χωριό της γυναίκας του» και γνωρίζει καλυτέρα και από τους Αρμολούσους την ιστορία του χωριού και του κάστρου.

Η πολυπληθής μας ομάδα, αφού ήμασταν 40 άτομα μικροί και μεγάλοι, ξεκίνησε την εκδρομή ακολουθώντας το ανηφορικό μονοπάτι για το Κάστρο των Απολίχνων. Εκεί είδαμε το χωριό από ψηλά, μάθαμε την ιστορία του χωριού αλλά και του κάστρου.

Μετά το πέρας της πεζοπορίας, γνωρίσαμε την τέχνη της αγγειοπλαστικής για την οποία είναι γνωστά τα Αρμόλια σε όλο το νησί. Μέσα στο εργαστήριό του ο κ. Γιώργος Σφηκάκης έκανε επίδειξη κατασκευής ενός πήλινου κουμπαρά και μιας πιατέλας στον τροχό του και εξήγησε στα παιδιά αλλά και σε όλους όσους τον παρακολουθούσαν πώς γίνεται η διαδικασία με τον παραδοσιακό τρόπο.

Η Μονή Βρετού ήταν ο επόμενος σταθμός μας, όπου προσκυνήσαμε με όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid19. Ο πατέρας Νικόλαος και ο πατέρας Αντώνιος αφού μας διηγήθηκαν την ιστορία της μονής, μας κέρασαν το παραδοσιακό λουκουμάκι.

Στο χωριό περπατήσαμε στα στενά και πεντακάθαρα σοκάκια του και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις ομορφιές του και να επισκεφτούμε τις «δίδυμες» εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και την Παναγιά (δύο εκκλησίες χτισμένες δίπλα – δίπλα που επικοινωνούν μεταξύ τους). Τέλος, μιας και από το περπάτημα ανοίγει η όρεξη, κάποιοι από μας απόλαυσαν και την τοπική κουζίνα στην πλατεία του χωριού.

Να ευχαριστήσουμε τον οδηγό μας Μπάμπη Κιτρινάκη, τον κ. Γιώργο Σφηκάκη και τους πατέρες Νικόλαο και Αντώνιο για τα τόσα ενδιαφέροντα που μας έμαθαν, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμολίων «Το κάστρο», την Πρόεδρό του κ. Δήμητρα Γαβαλά και τον κ. Γιάννη Βούτα για την βοήθειά τους στην προετοιμασία της εκδρομής.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Δείτε το χάρτη της διαδρομής

1 σχόλιο: