Η Πρόοδος στο 2ο Φεστιβάλ χορών (παράλληλες εκδηλώσεις)

Πέμπτη 8 Σεπ. 2016. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που επισκέφτηκαν τη Χίο και συμμετείχαν στο 2ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, μεταξύ των χωριών που επισκέφθηκαν κατά την παραμονή τους στο νησί μας, ήταν και η Καλλιμασιά. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ (Χίοι εν χορώ), επέλεξαν την Καλλιμασιά γιατί θεώρησαν ότι το Λαογραφικό της μουσείο, η ντοπιολαλιά, όπως την αποδίδει η θεατρική ομάδα της Προόδου και η Καλλιμασιώτικη γυναικεία φορεσιά, παρουσιάζουν το ίδιο ενδιαφέρον, όσο το Μουσείο μαστίχας και τα καστροχώρια της νότιας Χίου.

Για εξοικονόμηση χρόνου, όλα πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Λαογραφικού μουσείου, με τους επισκέπτες διασκορπισμένους ανάμεσα στα εκθέματα. Τους εκατόν τριάντα περίπου χορευτές και συνοδούς από τους πέντε φιλοξενούμενους συλλόγους, στην αρχή καλωσόρισε ο πρόεδρος της Προόδου, Γιάννης Γριμπαμπής, που έκανε και μια σύντομη αναφορά στην Καλλιμασιά και την Πρόοδο. Ακολούθως οι επισκέπτες απόλαυαν τις «Κουτσομπόλες» και τον «Φαρμακοτρίφτη», που απέδωσαν με τον τρόπο που τόσο καλά ξέρουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Προόδου, Χρυσάνθη Στέκα, Κατερίνα Συράκη, Τόνια Γανιάρη, Ευαγγελία Σωτηράκη και Κώστας Καλαμωτούσης. Στη συνέχεια η κ. Μαρία Καρνουπάκη παρουσίασε τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Καλλιμασιάς και έδειξε βήμα – βήμα τον τρόπο δεσίματος του κεφαλομάντηλου, με τη βοήθεια της μαθήτριας Αγγελικής Κοντούδη. Τέλος ο κ. Γιάννης Κολλιάρος, γράφοντας το επίλογο της επίσκεψης, ξενάγησε τους φιλοξενούμενους στο μουσείο.
Κατά την αποχώρησή τους, πάρα πολλοί από τους επισκέπτες δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τους εκπροσώπους του Μουσείου και της Προόδου. Και δεν το έκαναν απλώς για λόγους ευγένειας, αλλά γιατί πραγματικά εντυπωσιάστηκαν, δεδομένου ότι όλοι τους ήταν άνθρωποι με ιδιαίτερη ευαισθησία στις παραδόσεις.
Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι εν χορώ», για τη διοργάνωση του 2ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και τη γόνιμη συνεργασία που είχε μαζί μας, καθώς και τα μέλη της Προόδου που έλαβαν μέρος σε όλη τη διαδικασία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: