« Η Καλλιμασιά της Χίου» Παρουσίαση βιβλίου.



Πέμπτη 6 Αυγ. 2015. Στο δειλινό της γιορτής της Μεταμόρφωσης στην αίθουσα της Προόδου παρουσιάστηκε το βιβλίο του καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη « Η Καλλιμασιά της Χίου».
Χρόνια δουλειάς του συγγραφέα αποτύπωσαν σε μια έκδοση 478 σελίδων τα χρόνια της ιστορικής ύπαρξης του χωριού μας. Κάθε σημείωση και γεγονός έχει την αναφορά του  σε κάποια μαρτυρία είτε από κώδικες κι αρχεία είτε από προφορικές καταθέσεις για τα νεότερα χρόνια.

Οι χωριανοί αλλά κι οι ξένοι που γέμισαν την αίθουσα της Προόδου έγιναν ακροατές χαρακτηριστικών αποσπασμάτων για γεγονότα που ακόμη και τώρα «πονούν» όπως η σφαγή, η προσφυγιά, η μετανάστευση, ο έρωτας, ο άρτος ο επιούσιος.
Το βιβλίο παρουσίασαν η  Ευαγγελία Μελαχροινούδη κι ο Γιώργος Διλμπόης, ενώ το ζωντάνεψαν με τη φωνή τους ο Μπάμπης Σαχτούρης κι οι  Αρετή  κι  Λεμονιά Τσελίγκα. Την όλη συζήτηση συντόνιζε ο Μιχάλης Μελαχροινούδης.
Η συγκίνηση, η  χαρά κι η ικανοποίηση για την έκδοση του βιβλίου ήταν σε όλους έκδηλη. Πώς αλλιώς;  Αφού  όπως σημειώνει ο ποιητής  μας Γιώργης Κρόκος και μεταφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο:
«Το ξέρεις πως στις φλέβες  μας μιλούν οι πρόγονοι μου μαζί με τους αγέννητους που κύμα κύμα φτάνουν».
Σημείωση
Το βιβλίο παραχωρήθηκε από τον συγγραφέα σε ψηφιακή μορφή και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα. Λεπτομέρειες εδώ.