«ΕΝ ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΟΙΚΟΙΣ» από τη θεατρική ομάδα του Βασιλεώνοικου.


Σάββατο 1 Αυγ 2015. «ΕΝ ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΟΙΚΟΙΣ». Μια ιστορική κωμωδία του Μπάμπη Κοιλιάρη, από τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλεώνοικου, που φιλοξένησε το πνευματικό μας κέντρο, στα πλαίσια της Παγκαλλιμασιώτικης Συνάντησης 2015. Η παράσταση είναι βασισμένη στην προέλευση του ονόματος του χωριού τους: ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΟΙΚΟΙ. Αλλά και το δικό μας χωριό, η Καλλιμασιά, είχε εξέχουσα θέση μέσα στην πλοκή του έργου.

Δύο λόγια για το έργο.
Από την ίδια την ιστορία προκύπτει πως η περιοχή του Βασιλεώνοικου επιλέχθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο για να κτιστεί μια σειρά με επαύλεις – θέρετρα που ο ίδιος ήθελε να προσφέρει ως δώρο στον πιστό στρατηγό του Φωκίωνα. Η τοποθεσία αυτή, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Ζολώτα, δεν είναι μακράν από το  «Αλεξάνδρειο», την εκατοστή του βασιλέως στην Καλλιμασιά, όπου τελούνταν γιορτές και αγώνες προς τιμή του Μ. Αλεξάνδρου.
 Αργότερα, ο βασιλιάς Άτταλος δίνει δάνεια σε κατοίκους των Βασιλέων Οίκων όπως είναι γραμμένο σε μαρμάρινη πλάκα από Χιώτικο μάρμαρο που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Απλωταριά και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.
Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με μια σειρά 15 νεώτερων επαύλεων – πύργων γύρω από το χωριό, καθώς και πολλά άλλα σημάδια, έδωσαν αφορμή στη φαντασία του γνωστού καλλιτέχνη Μπάμπη Κοιλιάρη, να γράψει αυτό το δροσερό έργο. Ένα έργο με όλα τα στοιχεία μιας ελληνικής κωμωδίας, σατιρίζοντας ταυτόχρονα τη σημερινή πολιτικο-οικονομική σκηνή.