Εκδρομή στην Παναγιά Αρβανίτισσα


     Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014. Προς την άγνωστη για τους περισσότερους Παναγιά Αρβανίτισσα (στην περιοχή των Καρυών) εξόρμησε αυτή τη φορά η Πρόοδος. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησιά ονομάστηκε Αρβανίτισσα, διότι οι ποιμένες που διέμεναν στην περιοχή, έβλεπαν μια λυγερόκορμη κοπέλα με αρβανίτικη φορεσιά να περιδιαβαίνει στις κορυφές. Κατάλαβαν ότι είναι η Παναγία και από την ενδυμασία της την αποκάλεσαν Παναγία Αρβανίτισσα.

Το λεωφορείο που ξεκίνησε από την Καλλιμασιά με σαράντα περίπου εκδρομείς, έκανε στάση για να ξεκούραση και καφέ, στην Μονή Κουρνά, η οποία πλέον δεν λειτουργεί. Εκεί, εκτός από την εκκλησία με τις ωραίες τοιχογραφίες, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν το εκκλησιαστικό μουσείο και τον θάμνο πάνω στον οποίο την ημέρα της γιορτής (Ζωοδόχου Πηγής) οι προσκυνητές, κατά το έθιμο, δένουν κορδελάκια.
Στη συνέχεια το μεγάλο λεωφορείο συνέχισε τον κεντρικό δρόμο μέχρι τη διασταύρωση για την Παναγιά Αρβανίτισσα. Από εκεί άλλοι συνέχισαν με μικρότερο λεωφορείο και άλλοι (οι περισσότεροι) με τα πόδια. Είναι μια θαυμάσια διαδρομή πέντε περίπου χιλιομέτρων, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής, μέσα στο δάσος.
Η εκκλησία της Παναγιάς Αρβανίτισσας δεν έχει κάτι που να την ξεχωρίζει από τις άλλες εκκλησίες, όμως ο περιβάλλων χώρος εντυπωσιάζει. Οι Καρούσοι  τον έφτιαξαν πολύ όμορφα και τον διατηρούν καθαρό και περιποιημένο. Εκεί οι εκδρομείς κάθισαν να φάνε ότι έφεραν μαζί τους. Οι πιο οργανωμένοι είχαν φροντίσει για μουσική και ουζάκι και το έριξαν στο χορό.
Η επιστροφή άρχισε λίγο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, γιατί η ψύχρα άρχισε να γίνεται αισθητή. Οι πιο πολλοί ξεκίνησαν και πάλι με τα πόδια για τον κεντρικό δρόμο. Το μικρό λεωφορείο που ξεκίνησε τελευταίο, έκανε αρκετές στάσεις και σιγά σιγά «μάζεψε» τους περισσότερους. Σημειωτέον ότι κάποιοι «γενναίοι» έκαναν και τη διαδρομή της επιστροφής με τα πόδια.
Αυτή με λίγα λόγια, ήταν η τελευταία εκδρομή της χρονιάς που οργάνωσε η Πρόοδος. Οι απογευματινοί περίπατοι στην εξοχή γύρω από την Καλλιμασιά, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, θα συνεχιστούν.