«Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι – στη Χίο»

    Μια καθηλωτική παράσταση με τη μοναδική ερμηνεία της Χριστίνας Λυκοτσέτα, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη και του Βασίλη Παχουνδάκη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν λίγοι χωριανοί από επιλογή τους, αλλά ευτυχώς πολλοί θεατές από το υπόλοιπο νησί, το βράδυ της Τετάρτης 4 Αυγούστου 2021, στο λιμανάκι του Άγιου Γιάννη. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΠΡΟΟΔΟΣ, στα πλαίσια της της 8ης Παγκαλλιμασιώτικης συνάντησης.

    Σε ένα μοναδικό σκηνικό από τον Ευη Χρήστου στο λιμανάκι του Άγιου Γιάννη ζωντάνεψαν στιγμές από τη νεότερη ιστορία μας με τους Χιώτες συμπατριώτες μας που έφυγαν από την κατεχόμενη Ελλάδα σε ελεύθερες χώρες μέσω Σμύρνης και Τσεσμέ της Τουρκίας. Το αντίστροφο ταξίδι δηλαδή από εκείνο που κάνουν οι πρόσφυγες σήμερα αναζητώντας και οι ίδιοι όπως και εμείς τότε ελευθερία και καλύτερες συνθήκες ζωής. Το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Συρματένιοι ξεσυρματένιοι - όλοι», καθώς και η επιλογή των θεατρικών μονολόγων των πρωταγωνιστών του όπως είπε και ο ίδιος, διδάσκει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται όσο η ανθρωπότητα κινείται, είτε ως αποτέλεσμα βίαιων ή μη κανονικών γεγονότων (πόλεμοι, πείνα, πανδημίες, κλιματικά φαινόμενα), είτε ως επιθυμία των ανθρώπων για αναζήτηση μιας άλλης καλύτερης τύχης στην ζωή τους.
Και πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς.

Οφείλουμε να συγχαρούμε το Γιάννη Μακριδάκη και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική παράσταση και να ευχαριστήσουμε τον Όμηρο Καλλιμασιάς για τη διάθεση των καθισμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου