Οι Δράσεις μας

      Το σωματείο, έχει οργανώσει τις δράσεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτονται όλοι οι τομείς του πολιτισμού, της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας, της οικολογίας κλπ, όπως άλλωστε ορίζεται και από το καταστατικό του.
      Έτσι σήμερα:
 Λειτουργούν έξι Πολιτιστικά Εργαστήρια:  παραδοσιακού χορού, χορωδίας, θεατρικής αγωγής, ζωγραφικής, Ρυθμικής και αρμονίου, με 16 τμήματα συνολικά τα οποία παρακολουθούν 130 περίπου παιδιά και ενήλικες, που συμμετέχουν σε ένα ή περισσότερα εργαστήρια.
    Ακόμα κατά καιρούς λειτουργούν αυτοτελή επιμορφωτικά προγράμματα, σύντομης σχετικά διάρκειας 2 έως 8 μηνών, με εθελοντές επιμορφωτές. Τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν τμήματα φωτογραφίας, διαιτολογίας και τουρκικής γλώσσας.

     Λειτουργεί Θεατρική Ομάδα,.

 Εκδίδεται η εφημερίδα «Καλλιμασιώτικα». Τετράμηνη έκδοση με Καλλιμασιώτικα κυρίως θέματα, που τυπώνεται σε 800 φύλλα και διανέμεται δωρεάν.

  Στο δεύτερο όροφο του πνευματικού κέντρου στεγάζονται η Βιβλιοθήκη, τρείς Μουσειακές Συλλογές: Φαρμακευτικής, ζωολογίας και γεωλογίας καθώς και το Αρχείο Τοπικού Τύπου. 
     Η Κοπή της βασιλόπιτας έχει καθιερωθεί να γίνεται την ημέρα των Φώτων (6 Ιανουαρίου) και είναι η εκδήλωση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των Καλλιμασιωτών. Μετά την κοπή της βασιλόπιτας γίνεται απονομή επαίνων στους Καλλιμασιώτες μαθητές και μαθήτριες που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα (χορός, τραγούδι κλπ) από τα τμήματα των πολιτιστικών εργαστηρίων.
    Κάθε χρόνο, συνήθως το Δεκέμβρη, οργανώνεται «τσάι», που δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν οι χωριανοί σε μια ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα και να έρθουν πιο κοντά.  Είναι και η μοναδική εκδήλωση που στόχο έχει την οικονομική ενίσχυση του σωματείου.

      Τον Δεκέμβριο του 2012, η Πρόοδος κυκλοφόρησε ένα DVD με τίτλο «Η καλλιέργεια του μαστιχιού με τον παραδοσιακό τρόπο». Υπάρχουν σκέψεις να συνεχιστεί η προσπάθεια και με άλλα θέματα.
    Εκτός από τις παραπάνω μόνιμες δραστηριότητες, οργανώνονται διαρκώς και άλλες εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου: Διαλέξεις με θέματα ιατρικά, ιστορικά, λαογραφικά κλπ, εκδρομές (συνήθως περιπατητικές), καλλιτεχνικές παραστάσεις (θεατρικές, χορευτικές, μουσικές κλπ), βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολή ταινιών, χοροεσπερίδες κλπ.
    Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων, είναι ότι όλες γίνονται δωρεάν με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στην οικονομική στήριξη που προσφέρουν στο σωματείο τα μέλη και οι φίλοι του και αφ’ εταίρου στην συνετή διαχείριση των οικονομικών.
     Τέλος, επιδίωξη του σωματείου είναι η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με άλλους φορείς της Καλλιμασιάς και της Χίου γενικότερα, αλλά και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις συλλόγων γειτονικών κυρίως χωριών, με στόχο την ανάπτυξη φιλικών δεσμών. 


Για να δείτε τις τελευταίες εκδηλώσεις πηγαίνετε στην Αρχική σελίδα. 
Για να δείτε τις εκδηλώσεις κατά ομάδες πηγαίνετε στο Ευρετήριο εκδηλώσεων (Ετικέτες) στη δεξιά στήλη του ιστολογίου.