Οι χαρταετοί της Προόδου στην ΕΡΤ

    Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς 6 Μαρτίου 2022, την επονομαζόμενη Τυρινή, η εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» θέλησε να κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στην κατασκευή των χαρταετών, που παραδοσιακά πετάμε την Καθαρή Δευτέρα. Ένας εκ των συντακτών της εκπομπής, που έχει δεσμούς με τη Χίο και μαθαίνοντας για τη δραστηριότητα της Προόδου στο θέμα αυτό, έγινε η αιτία να φιλοξενηθεί το σωματείο μας στην εκπομπή.

    Στη σύνδεση που έκανε η ΕΡΤ με το πνευματικό κέντρο μέσω Skype, η πρόεδρος του σωματείου κ. Αγγελική Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο εργαστήριο κατασκευής χαρταετών, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πρόοδος, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί η γνώση στη νεότερη γενιά για να μη σβήσει αυτή η όμορφη παράδοση. Στη συνέχεια ο γραμματέας κ. Γιάννης Γριμπαμπής περιέγραψε πολύ σύντομα, πώς κατασκευάζονται οι χαρταετοί με τον παραδοσιακό τρόπο (καλάμια). Παράλληλα, σε ξεχωριστό παράθυρο της οθόνης, προβαλλόταν φωτογραφίες από την κατασκευή των χαρταετών τις προηγούμενες χρονιές.

Η Πρόοδος αισθάνεται δικαίωση που η προσπάθεια που καταβάλει για τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας, θεωρήθηκε άξια για προβολή από το κρατικό κανάλι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ για τη φιλοξενία, αλλά και σε όσους στηρίζουν κάθε χρόνο την προσπάθεια αυτή. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον κ. Διαμαντή Βάκη, χάρη στον οποίο ξεκίνησε το εργαστήριο των χαρταετών το 2018 και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου