«Τίνος ειν’ το περιόλι»


Σάββατο 16 Απρ 2016. Μια εξαιρετική εκδήλωση με τίτλο «Τίνος ειν’ το περιόλι» παρουσίασε στο Ομήρειο ο Λ.Π.Ο.Χ «Λέων Αλλάτιος». Ήταν ένα ταξίδι στον φυτόκοσμο της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, στο οποίο συμμετείχε και η θεατρική ομάδα της ΠΡΟΟΔΟΥ.

Αρμονικά συνδυασμένα τραγούδια, χοροί, θεατρικά δρώμενα, αποκριάτικα, παιχνιδοτράγουδα, σατιρικοί διάλογοι, όλα με θέμα το φυτικό κόσμο της Ελλάδας, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου για δύο ώρες. Κοντούλες λεμονιές, μηλιές με τα κόκκινα μήλα, ψηλά κυπαρισσάκια, βαθύσκιωτα πλατάνια, δάφνες και πικροδάφνες, άσπρες τριανταφυλλιές, μυρωδάτα γιασεμιά, μενεξέδες και ζουμπούλια, βιολέτες ανθισμένες, σγουροί βασιλικοί και μαντζουράνες, παπαρούνες και αμάραντοι και ένα σωρό άλλα φυτά και δένδρα, ήταν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης. Η ορχήστρα των αδελφών Αυγουστίδη, συμπληρωμένη με αθηναίους συναδέλφους τους, συνόδεψε άψογα τις φωνές των δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών της παραδοσιακής μουσικής: του γνωστού Παναγιώτη Λάλεζα και της Μαριάνθης Λιουδάκη.
Η θεατρική ομάδα της Προόδου κράτησε ένα μικρό σε διάρκεια αλλά σημαντικό μέρος της παράστασης. Ο Κοσμάς Μανές με την Χρυσάνθη Στέκα είχαν το ρόλο «παρουσιαστή»: Βρισκόταν επάνω στη σκηνή σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και με σύντομους διαλόγους προετοίμαζαν το κοινό γι’ αυτό που θα ακολουθήσει. Η Τόνια Γανιάρη με την Ευαγγελία Σωτηράκη παρουσίασαν ένα δρώμενο με τίτλο «οι μαγείρισσες»: Δύο νοικοκυρές της δεκαετίας του ‘50 με την χαρακτηριστική προφορά, αντάλλαξαν συνταγές μαγειρικής και σχολίασαν τα πάντα σχετικά με τα μυρωδικά φυτά που χρησιμοποιούν στα φαγητά. Τέλος ο Κώστας Καλαμωτούσης παρουσίασε τον «φαρμακοτρίφτη»: Ένας  πλανόδιος αυτοδίδακτος γιατρός – φαρμακοποιός, της ίδιας εποχής, διαλαλούσε τα βότανά του με τις θαυματουργές τους ιδιότητες. Τα κείμενα από τα παραπάνω δρώμενα τα έγραψαν ο Γιάννης Κολλιάρος και η Ευαγγελία Σωτηράκη.
Και για να συνεχίσουμε με την καλλιμασιώτικη «διάσταση» της βραδιάς, να σημειώσουμε ακόμα, ότι επικεφαλής της ομάδας που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Προόδου Γιάννης Γριμπαμπής και συμμετείχε ο υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων της Προόδου Γιώργος Παναγιωτίδης. Μεταξύ δε των 150 περίπου χορευτών που έλαβαν μέρος, ήταν και άλλοι καλλιμασιώτες. Αλλά και η τραγουδίστρια Μαριάνθη Λιουδάκη, που ήρθε από την Αθήνα,  μας εξομολογήθηκε ότι η γιαγιά της ήταν μικρασιατικής καταγωγής και έζησε κάποια χρόνια στην Καλλιμασιά. Το επώνυμό της ήταν Μπαλλή.
Η ΠΡΟΟΔΟΣ θέλει να ευχαριστήσει και να συγχαρεί όλους όσους έλαβαν μέρος σε αυτή την εκδήλωση και εκπροσώπησαν επάξια την Καλλιμασιά και τον Λ.Π.Ο.Χ. «Λέων Αλλάτιος» που προσκάλεσε και εμπιστεύτηκε στην ΠΡΟΟΔΟ ένα σημαντικό μέρος της εκδήλωσης. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες
Οι φωτογραφίες είναι από το φωτογραφείο του Μανώλη Μουτάφη (οδός Φιλ. Πασπάτη 7 τηλ. 25775 Κιν. 6977266966, για όποιον ενδιαφέρεται)