Περίπατος στους ανεμόμυλους του Ανέμωνα με την «ΠΡΟΟΔΟ»

Κυριακή 15 Οκτ. 2017. Ο απογευματινός περίπατος που οργάνωσε η «ΠΡΟΟΔΟΣ» μέχρι τους ανεμόμυλους του Ανέμωνα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος, αφού συνδύαζε την πεζοπορία με τον εθελοντισμό και την ψυχαγωγία με τη γνώση.
Η ομάδα αφού συγκεντρώθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον πεύκο του Κουματού (κουκουναριά για την ακρίβεια) και αφού έβγαλε την πρώτη ομαδική φωτογραφία μπροστά σε ένα «ιδιαίτερο» δένδρο, που ο ένας του κλώνος είναι τσικουδιά και ο άλλος σκίνος (μετά από εμβολιασμό), ξεκίνησε τον περίπατο μέχρι τους μύλους.

Εκεί μας περίμενε ο κ. Γιάννης Μάντικας, ιδιοκτήτης του πρώτου μύλου, για να μας ξεναγήσει. Στο πάνω πάτωμα του μύλου, όπου βρίσκονται οι μυλόπετρες και οι ξύλινοι μηχανισμοί, λόγω του περιορισμένου χώρου, ανέβηκαν πρώτα τα παιδιά και μετά οι ενήλικες. Εκεί ο κυρ. Γιάννης μας εξήγησε πως η κίνηση από τα πανιά μεταφέρεται στις μυλόπετρες μέσω των μηχανισμών και πως γίνεται η άλεση του σιταριού.
Στη συνέχεια ο πάντα πρόθυμος επίτιμος πρόεδρος της Προόδου κ. Δημήτρης Μελαχροινούδης, μας ενημέρωσε και για άλλα ενδιαφέροντα πράγματα:  Ότι ο 1904, με βάση την απογραφή που έκανε ο Γιάννης Τσιμπής, στον Ανέμωνα υπήρχαν 15 μύλοι, ότι τα χωράφια που είχαν μύλους τα έλεγαν μυλοτόπια, ότι οι μύλοι θεωρούνταν σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο και ενίοτε πακτονόταν (ενοικιαζόταν) και ότι ο μύλος που επισκεφτήκαμε εκτιμάται ότι προϋπήρχε του 1728, που αρχικά ανήκε στην οικογένεια Σταμούλη και το 1772 δόθηκε ως προίκα στη Μαρία Σταμούλη που παντρεύτηκε τον χ”νικόλα Μάντικα.
Μετά την ξενάγηση και όσο οι γυναίκες ετοίμαζαν τον καφέ, οι άντρες πήγαν στον δεύτερο μύλο (της οικογένειας Συράκη) και καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο από τα αγριόχορτα.
Αυτό που δεν προβλέψαμε ήταν η ψύχρα, που ανάγκασε τους περισσότερους να πάρουν το δρόμο της επιστροφής πριν αρχίσει να σκοτεινιάζει και έτσι έχασαν την προγραμματισμένη επιστροφή με τα φαναράκια. Παρά ταύτα υπήρξαν και οι «γενναίοι» που αψήφησαν το κρύο και έζησαν την εμπειρία της νυχτερινής πεζοπορίας με φαναράκια και φακούς.
Θα θέλαμε επισημάνουμε ακόμα, ότι Η ΠΡΟΟΔΟΣ με αυτόν τον περίπατο, εκτός από τη ψυχαγωγία των μελών της, είχε και έναν άλλο στόχο: Την ανάδειξη αυτών των σπουδαίων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευχής έργο θα ήταν αν ο Δήμος Χίου που τους αναστήλωσε και τους κατέχει για είκοσι χρόνια, να έκανε και το επόμενο βήμα: Να τους βάλει πανιά και να τους κάνει και εσωτερικά επισκέψιμους βάσει προγράμματος (π.χ μια φορά το μήνα). Θα ήταν ακόμη, ένας πρώτης τάξεως προορισμός για σχολική εκπαιδευτική εκδρομή, σε συνδυασμό με το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς.

Δείτε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου