Καλλιμασιώτικη Βεγγέρα



Τρίτη 11 Αυγ 2015. Επιτυχημένη αποδείχτηκε η συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Καλλιμασιωτών Αμερικής και της Προόδου, που οργάνωσαν την «Καλλιμασιώτικη Βεγγέρα», στα πλαίσια της Παγγαλλιμασιώτικης Συνάντησης. Η εκδήλωση περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς και ζωντανή μουσική.

Την εκδήλωση άνοιξαν τα τμήματα παραδοσιακού χορού της Προόδου. Τρία παιδικά τμήμα και ένα ενηλίκων, παρουσίασαν χορούς από την Μικρά Ασία, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρότι τα πολιτιστικά εργαστήρια της Προόδου δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο, εκτός από το καλοκαίρι που ξεκουράζονται, εφέτος έγινε μια εξαίρεση και παρουσιάστηκε ένα από τα έξι εργαστήριά μας, αυτό του παραδοσιακού χορού. Αυτό έγινε αφενός για να εμπλουτιστούν οι εκδηλώσεις της Παγγαλλιμασιώτικης Συνάντησης, αφετέρου να «καλοκάμουμε» και τους απόδημους Καλλιμασιώτες, αφού τις εποχές που δραστηριοποιούμαστε, δεν βρίσκονται στην Καλλιμασιά να μας δουν.

Εδώ αξίζει να κάνουμε και δύο σχόλια για το τμήμα των ενηλίκων: Πρώτο, χόρεψε φορώντας τις παραδοσιακές Καλλιμασιώτικες φορεσιές, κάνοντας την υπέρβαση, δεδομένου ότι η καλοκαιρινή ζέστη είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάτι τέτοιο. Δεύτερο, το εφηβικό τμήμα που δεν συμπλήρωσε το απαιτούμενο αριθμό παιδιών για να παρουσιαστεί από μόνο του, χόρεψε μαζί με τους ενήλικες. Έτσι είχαμε το φαινόμενο στον ίδιο κύκλο να χορεύουν μητέρες μαζί με τα παιδιά τους. Αυτό το θεωρούμε μια δεύτερη υπέρβαση, αφού με τον τρόπο αυτό καταργήσαμε το λεγόμενο «χάσμα των γενεών».
Μετά τα χορευτικά ακλούθησε συναυλία με έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα, μια προσφορά του Συλλόγου Καλλιμασιωτών Αμερικής. Στην ορχήστρα συμμετείχαν ο Αντώνης Μπογιατζής στο τραγούδι και την κιθάρα, ο Δημήτρης Κλούβας στα πλήκτρα και το τραγούδι και ο Γιώργος Ταναϊνης στο μπουζούκι. Και εδώ είχαμε χορό, αφού οι μερακλήδες δεν έχασαν την ευκαιρία να χορέψουν, όταν ήρθε η ώρα.
Τέλος θα πρέπει να πούμε, ότι συνδιοργανωτή της εκδήλωσης θεωρούμε και τον Όμηρο, ο οποίος ευγενικά παραχώρησε τα καθίσματα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες