Σεμινάρια Διατροφής και ψυχολογίας

      Δεκέμβριος 2012. Με αφορμή την ομιλία με θέμα «Δίαιτα : Τρόπος ζωής και Ψυχλογία της Διατροφής»  στην Πρόοδο, από τον Διαιτολόγο Διατροφολόγο Κάρλο Στυλιανό και τον Συμβουλευτικό Ψυχολόγο Κουκούλη Εμμανουήλ, οργανώθηκε μία βιωματική ομάδα Διατροφής και ψυχολογίας. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν 10 άτομα  όλων των ηλικιών και πραγματοποιήθηκαν 12 συναντήσεις.
Κάθε εβδομάδα δινόταν ένα ερέθισμα στην ομάδα σχετικό με την επίδραση της διατροφής στην ψυχολογία αλλά και της ψυχολογίας στην διατροφή. Ακολουθούσε συζήτηση με την καθοδήγηση του διαιτολόγου και του ψυχολόγου με σκοπό την ανάπτυξη των θεμάτων από τους συμμετέχοντες βάση των βιωμάτων τους (εξού και ο όρος βιωματική ομάδα). Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής:
Πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός .
Τι είναι τα συναισθήματα και πως παράγονται.
Τι σημαίνει ενέργεια για τον οργανισμό και από που την προσλαμβάνουμε.
Τι είναι  κίνητρο και ποιος ο ρόλος του.
Τι είναι το ενεργειακό ισοζύγιο και πως συνδέεται με την πρόσληψη και την απώλεια βάρους.
Νευρική ανορεξία, Νευρική Βουλιμία (αίτια- επιπτώσεις)
Από τι αποτελούνται τα τρόφιμα και πώς κατηγοριοποιούνται στις 6 βασικές ομάδες τροφίμων
Ασκήσεις αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.
Πώς συντάσσεται ένα πρότυπο διαιτολόγιο και πώς κατανέμονται τα γεύματα στην διάρκεια της ημέρας
Αυτοεκτίμηση, διατροφή και εικόνα σώματος
Ο βιωματικός χαρακτήρας της ομάδας έδωσε την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να μάθουν πώς η ψυχολογία επιδρά στην διατροφή μας, αλλά και πως η διατροφή μας επηρεάζει την ψυχολογία μας. Η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων ήταν αυτή που κρατούσε συνεχώς την ομάδα σε ενδιαφέρον και διευκόλυνε την επίτευξη  κάθε ενότητας από τους εκπαιδευτές.