Εκδήλωση τιμής στο Γεώργιο Σταγκούλη


Δευτέρα 16 Ιουλ. 2018. Η Πρόοδος, αποφάσισε εφέτος να διοργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της ΕΜΧ, του Καλλιμασιώτη γιατρού Γεωργίου Σταγκούλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνιων από το θάνατό του. Και επειδή η επέτειος αυτή συμπίπτει με τα 80 χρόνια της ΕΜΧ, θεωρήσαμε φυσικό και αυτονόητο ότι η εκδήλωση αυτή πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ένωση και τη Mediterra και να ενταχθεί στο πρόγραμμα των εορτασμών των 80 χρόνων της ΕΜΧ. Εμείς την εντάξαμε και στα πλαίσια της 5ης Παγκαλλιμασιώτικης συνάντησης.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς από τους Προέδρους της Mediterra Κων/νου Αγκά, της ΕΜΧ Γιώργου Τούμπου και της Προόδου Γιάννη Γριμπαμπή, ξεκίνησε το κύριο μέρος της εκδήλωσης, με τον κ. Δημήτρη Τσούχλη και τον κ. Κοσμά Μανέ. Ο πρώτος αναφέρθηκε στα κομβικά σημεία από την ίδρυση της ΕΜΧ μέχρι σήμερα, και στον καταλυτικό ρόλο του Γεωργίου Σταγκούλη στην πορεία της Ένωσης και ο δεύτερος διάβασε αποσπάσματα από δημόσιες τοποθετήσεις του.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ταινία παραγωγής της Προόδου με τίτλο «Γεώργιος Σταγκούλης, 40 χρόνια από το θάνατό του, 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΜΧ», που επιμελήθηκε η αντιπρόεδρος του σωματείου μας κ. Αγγελική Κωνσταντίνου. Στην ταινία σκιαγραφείται με κάθε λεπτομέρεια η ζωή και η προσωπικότητα του ιδρυτή της ΕΜΧ, κυρίως μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του.
Στην εκδήλωση παρούσες ήταν η Κίτσα Κρουσουλούδη – Σταθάκου και Μαρία Στεφανίδη, δύο από τις τρεις δεσποινίδες που φωτογραφήθηκαν το 1961 κεντώντας ένα σκίνο, για τις ανάγκες ενός ημερολογίου της ΕΜΧ. Για την πασίγνωστη αυτή φωτογραφία που προβαλλόταν καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών, έκανε μια σύντομη αναφορά η κ. Κίτσα Κρουσουλούδη.
Η οφειλόμενη τιμή στον ιδρυτή της ΕΜΧ, πιστεύουμε ότι δεν εξαντλείται με αυτή την εκδήλωση. Ο πρόεδρος της Προόδου στον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι ο Γιώργος Σταγκούλης δεν τιμήθηκε όσο πρέπει και όσο του άξιζε, τουλάχιστον στην Καλλιμασιά και έκανε δύο προτάσεις:  πρώτον, να κατασκευαστεί ένας τάφος στο κοιμητήριο της Καλλιμασιάς, ανάλογος με το έργο του και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και δεύτερον, να δοθεί το όνομά του στο κέντρο ερευνών, που προγραμματίζει να κατασκευάσει η Mediterra.
Το πρώτο αίτημα άλλωστε διατυπώθηκε και σε άρθρο του Δημήτρη Μελαχροινουδη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας τα «Καλλιμασιώτικα», τεύχος 21, Δεκέμβριος 1991,σελίδες 6 και 7: «Ο Σταγκούλης αξίζει λίγες πατουνιές χώμα για να στηθεί το κενοτάφιό του, το οποίο θα συμβολίζει την τρομερή δύναμη που δημιουργείται από αυτούς που πιστεύουν στη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του γενικού καλού». Το προαναφερόμενο άρθρο, το ποιο αξίζει να το διαβάσει κάποιος γιατί περιγράφεται πολύ σύντομα όλη η πορεία του Γ. Σταγκούλη, μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου.
Η Πρόοδος εύχεται χρόνια πολλά στην ΕΜΧ που γιορτάζει τα 80 της χρόνια, ευχαριστεί τις διοικήσεις Meditera και ΕΜΧ για τη συνεργασία και συγχαίρει τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, τον κ. Δημήτρη Τσούχλη για το αρχειακό υλικό, την κ. Αγγελική Κωνσταντίου για την επιμέλεια της ταινίας που προβλήθηκε, τον κ. Κοσμά Μανέ για την ανάγνωση των κειμένων, την κ. Ειρήνη Παρθενίδου για την επιμέλεια της εκδήλωσης, τον «Όμηρο» Καλλιμασιάς για τη διάθεση των καθισμάτων και όλους όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου