Εργαστήριο Διατροφικής αγωγής

Φεβρουάριος – Μάιος 2018.Στα πλαίσια των εργαστηρίων της προόδου οργανώθηκε ένα εργαστήριο διατροφικής αγωγής με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα διατροφής – διαιτολογίας και υγιεινής μαγειρικής. Στόχος του εργαστηρίου ήταν μέσα από την συζήτηση να λυθούν διατροφικές απορίες, να γίνει μία γνωριμία με την υγιεινή διατροφή, να μάθουμε το ρόλο του διαιτολόγου και να ταξιδέψουμε στο κόσμο της υγιεινής και γευστικής μαγειρικής.
Προσαρμόσαμε την θεματολογία ώστε να καλύπτει τα ενδιαφέροντα όλων δίνοντας μία ροή αρχής και λήξης για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον αμείωτο.
Γνωρίσαμε αρχικά τη λειτουργία του οργανισμού από την στιγμή που σκεφτόμαστε το φαγητό μέχρι την πλήρη χώνεψη του. Μάθαμε τι είναι ο μεταβολισμός και πως θα τον κρατάμε πάντα υψηλό. Μελετήσαμε την λειτουργία της πείνας και καταλήξαμε ότι είναι η φωνή του οργανισμού στην αναζήτηση θρεπτικών συστατικών.  Στη συνέχεια κατατάξαμε όλα τα τρόφιμα σε έξι βασικές ομάδες και μάθαμε τις μας προσφέρει το κάθε ένα. Αποτυπώσαμε διάφορα ολοκληρωμένα γεύματα και τα μετατρέψαμε σε υγιεινά ώστε πέρα από γεύση να συμβάλουν και στη θρέψη. Σχεδιάσαμε διαιτολόγια για εμάς και τους αγαπημένους μας και μάθαμε να ξεχωρίζουμε το αγνό από υγιεινό. Καθώς μας διέκοψαν οι γιορτές του Πάσχα μάθαμε πώς να διαχειριζόμαστε τη διατροφή μας σε διάφορες καταστάσεις (νηστεία, γιορτές). Τέλος ενημερωθήκαμε για το ρόλο της διατροφής σε διάφορες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση. Κλείσαμε τον κύκλο των βιωματικών μαθημάτων με την παιδική διατροφή και πως πρέπει να φροντίζουμε διατροφικά  όλους αυτούς που αγαπάμε!.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν περίπου 10-15 άτομα όλων των ηλικιών. Τέλος σχεδιάσαμε μία ομάδα στο facebookμε το όνομα @Υγιεινή Καλλιμασιά μέσω της οποίας ανεβάζαμε υλικό και συζητούσαμε. Μπορεί όποιος θέλει να γίνει μέλος και να ενημερώνεται τόσο για τη θεματολογία που αναπτύχθηκε όσο και για οποιοδήποτε άλλο θέμα διατροφής τον ενδιαφέρει ξεκινώντας μία νέα συζήτηση.
Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όσους συμμετείχαν και για τον διαιτολόγο που την οργάνωνε και αξίζουν πολλά ευχαριστώ στην διοίκηση της προόδου και σε όλους του συμμετέχοντες. Θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας για πολλές ακόμα σχετικές δράσεις!

Στυλιανός Κάρλος – Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου