Εκδρομή στο Λωβοκομείο


Κυριακή 19 Ιουλ 2015. Η τελευταία εκδρομή της Προόδου στο Λωβοκομείο της Χίου, ήταν ελαφρώς διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε και ως «εκπαιδευτική», αφού είχε σχετικά μικρή διάρκεια, λίγη πεζοπορία, αλλά πολλή γνώση.

Οδηγός μας στην εξόρμηση αυτή, ήταν ο γνωστός μας ζωγράφος Μπάμπης Κοιλιάρης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου του Κοφινά. Ο Μπάμπης αποδείχτηκε ιδιαίτερα ταλαντούχος ξεναγός, αφού για μιάμιση ώρα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
Το Λωβοκομείο της Χίου ιδρύθηκε στα τέλη του IΔ' αιώνα, από τους Γενουάτες, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της λέπρας στο νησί. Λειτούργησε συνεχώς για έξι περίπου αιώνες, μέχρι το 1959, οπότε και διέκοψε τη λειτουργία του. Δυστυχώς, το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι που φιλοξένησε το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα στον ελλαδικό χώρο και πρόσφερε ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς, καταρρέει αφημένο εδώ και χρόνια στη μοίρα του. Προς το παρόν ο μόνος που νοιάζεται και προσπαθεί, είναι ο Πολιτιστικός σύλλογος του Κοφινά και κάποιοι «ευαίσθητοι».
Κρίμα όμως που σε αυτή την εκδρομή η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μικρή (16 άτομα). Βέβαια αρκετοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή, λόγω «κοινωνικής υποχρέωσης», που προέκυψε από έκτακτο γεγονός. Γνωρίζοντας όμως τη σπουδαιότητα της ξενάγησης, τη βιντεοσκοπήσαμε και τώρα είναι διαθέσιμη για όποιον ενδιαφέρεται. Αν υπάρξει βέβαια ενδιαφέρον, η εκδρομή μπορεί να επαναληφθεί, αφού ο Μπάμπης είναι πρόθυμος να μας ξεναγήσει για δεύτερη φορά.
      Προς το παρόν δείτε φωτογραφίες από το φωτογραφικό μας λεύκωμα.