Εκδρομή στα Σκλαβιά – Παναγιά Κρήνα – Φράγμα Ζυφιά

   Κυριακή 8 Ιουνίου 2014. Η κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν στην εκδρομή που οργάνωσε η Πρόοδος στην περιοχή Σκλαβιά – Παναγιά Κρήνα – Φράγμα Ζυφιά, ήταν: Τόσο όμορφα μέρη και τόσο κοντά μας και οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουμε.

Η μετακίνηση των εκδρομέων έγινε με ΙΧ αυτοκίνητα μέχρι το σημείο εκκίνησης, στον Αη Γιώργη της κρύας βρύσης στα σκλαβιά. Στην αυλή της εκκλησίας, μπροστά την κρύα βρύση και κάτω από τη σκιά μιας θεόρατης καρυδιάς, ήπιαμε το πρωινό καφεδάκι μας, που φροντίσαμε να έχουμε μαζί μας. Εκεί, ο επίτιμος πρόεδρος της Προόδου κ. Δημήτρης Μελαχροινούδης, που ήταν και ο ξεναγός της εκδρομής, μας μίλησε για τα πάντα: Από την ωραία Ελένη που πηγαίνοντας με τον Πάρη στη Τροία, πέρασε από εδώ και έκανε το μπάνιο της στην πηγή, μέχρι τη σύγχρονη εποχή για το πως μοιράζεται το νερό της βρύσης.
Η πεζοπορία ξεκίνησε με πρώτη στάση στις κατασκηνώσεις των Σκλαβιών και αμέσως μετά μια μικρή παράκαμψη για τον πύργο των Ιουστινιάνι, την μισογκρεμισμένη καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του βαπτιστή και την υπεραιωνόβια βελανιδιά. Και εδώ υπήρξε η σχετική ενημέρωση από τον κ. Μελαχροινούδη.
Φύγαμε από τα σκλαβιά εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλος της περιοχής, αλλά συγχρόνως προβληματισμένοι από την εγκατάλειψη που επικρατεί παντού. Οι Γενουάτες επέλεξαν την συγκεκριμένη περιοχή για να χτίσουν τους πύργους τους, βλέποντας τα πλεονεκτήματά της. Οι σύγχρονοι Έλληνες στάθηκαν ανίκανοι να τους σώσουν από τη φθορά του χρόνου, παρότι υπήρξαν οι ευκαιρίες.
Στη συνέχεια, λίγο πριν την Παναγιά Κρήνα έγινε δεύτερη παράκαμψη για τα κτήματα της οικογένειας Τρέμη. Εδώ είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη: Ένα συνεργείο από το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της «Αλήθειας», έκανε λήψεις στην περιοχή, για την εκπομπή «Όμορφη και παράξενη πατρίδα». Έτσι άθελά μας λάβαμε μέρος και εμείς στην εκπομπή. Τα τελευταία 100 μέτρα, μέχρι την Παναγιά Κρήνα, ήταν το πιο δύσκολο τμήμα της διαδρομής, διότι περάσαμε από ένα ελαφρώς δύσβατο και κατηφορικό  μονοπάτι. Παρότι υπήρχε η δυνατότητα να το παρακάμψουμε, όλοι προτίμησαν να έχουν αυτή μικρή περιπέτεια.
Η Παναγιά Κρήνα είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό μνημείο, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Η ξενάγηση εδώ έγινε από υπάλληλο της αρχαιολογίας, ο οποίος ήρθε ειδικά για εμάς, καθόσον το μνημείο είναι κλειστό τις Κυριακές. Το μοναδικό μας «παράπονο» είναι ότι στο εσωτερικό μέρος δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες και αρκεστήκαμε να φωτογραφίσουμε μόνο το βιβλίο επισκεπτών, όπου είχαμε καταγράψει την παρουσία μας.
Συνεχίσαμε την πεζοπορία σε ομαλό αγροτικό δρόμο και μετά από ένα χιλιόμετρο, περάσαμε από τις παλαιότερες ανθρώπινες κατασκευές στις σύγχρονες. Το φράγμα του Ζυφιά, παρότι είναι σχετικά μικρό και δεν έχει κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό, είναι ένα πολύ όμορφο μέρος, που αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η πεζοπορία και ξεκίνησε η επιστροφή με τα ΙΧ αυτοκίνητα. Όσοι επιθυμούσαν, κάθισαν στην ταβέρνα των Βαβύλων, για μια κρύα μπύρα και τα σχετικά.
Το τελευταίο που ρωτούσαν οι εκδρομείς ήταν: Πότε και που θα γίνει η επόμενη εκδρομή. Ιδέες υπάρχουν πολλές. Παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες