Περίπατος στον κάμπο - ξενάγηση σε αρχοντικά

    Τετάρτη 17 Ιουν 2009. Διοργανώθηκε μια ξεχωριστή περιήγηση – ξενάγηση στα αρχοντικά του Κάμπου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ικανοποιητική. Μαζευτήκαμε γύρω στα σαράντα άτομα και ξεκινήσαμε από τα σχολεία στην Καλλιμασιά με προορισμό τον Κάμπο. Εκεί μας περίμεναν μετά από συνεννόηση με την κ Γιούλα Αργυρούδη (πρόεδρος) και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΕΛΙΞ».
Όλοι μαζί περπατήσαμε στα στενά με τα αρχοντικά (άλλα επιβλητικά και άριστα συντηρημένα και άλλα δυστυχώς εγκαταλελειμμένα), με τη θυμιανούσικη πέτρα, τα βοτσαλωτά δάπεδα ,τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και τα μαγγανοπήγαδα.
Είχαμε την ευκαιρία να μπούμε σε κάποια από αυτά (Μαυροκορδάτικο, Αργέντικο, Ξύδα), να θαυμάσουμε από κοντά την αρχιτεκτονική τους και να επισκεφτούμε το μουσείο εσπεριδοειδών. Η κ. Αργυρούδη κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας έδωσε κάποια στοιχεία για την ιστορία των αρχοντικών και τα χαρακτηριστικά τους. Στο τέλος απολαύσαμε τους χυμούς και τα χιώτικα γλυκά στο citrus και επιστρέψαμε στο χωριό μας με πολύ καλές εντυπώσεις.