Μνήμες από το παρελθόν

Στα πλαίσια εκδηλώσεων με θέμα «Μνήμες από το παρελθόν» το σωματείο μας σε συνεργασία με το ίδρυμα «Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής» οργάνωσαν δυο ομιλίες:
1) Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στην αίθουσα της Προόδου, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ο σεισμός της Χίου το 1881»
Στην εκδήλωση πήραν μέρος: α) Ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας και επίτιμος πρόεδρος της Προόδου κ. Μελαχροινούδης Δημήτρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε γεγονότα της εποχής σύμφωνα με αναφορές και μαρτυρίες, περιγράφοντας εικόνες από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Παράλληλα προβάλλονταν φωτογραφίες από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος σε πολλά χωριά της Χίου. β) Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου κ. Μανάρας Γεώργιος (Ταξίαρχος Ε.Α). Σαν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, ενημέρωσε το κοινό για τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία και αφορούν κυρίως τα πρόληψη, την αντιμετώπιση, καθώς και την ανακούφιση των πληγέντων από σεισμούς. γ) Ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χίου κ. Κρουσουλούδης Χρήστος, πολιτικός μηχανικός. Έκανε αναφορά στην αρχιτεκτονική και τα σύγχρονα υλικά δόμησης, που συνεισφέρουν στην αντοχή των οικοδομημάτων στις δονήσεις. Η εξέλιξη στην κατασκευή αντισεισμικών κατασκευών συνεχώς προχωράει, ώστε σήμερα με τις σύγχρονες τεχνικές να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς.
2) Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στο μοναστήρι της Πλακιδιώτισσας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Οι σφαγές της Χίου το 1822». Και πάλι ο ομιλητής κ. Μελαχροινούδης Δημήτρης αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα της εποχής που οδήγησαν στο αιματοκύλισμα του τόπου μας.
Το Σωματείο μας ευχαριστεί τον επίτιμο πρόεδρο, καθώς και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές, για την ανταπόκριση τους και την συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Δείτε το υλικό, σχετικά με τους σεσμούς, που πρόβαλε ο κ. Δ. Μελαχροινούδης στην ομηλία του.
Ερείπια
Θύματα
Φωτογραφίες