Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς (5 &6-7-2024)

    
    Για δεύτερη χρονιά βάλαμε στοίχημα στο Καλλιτεχνικό Πάρκο Καλλιμασιάς που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 8
ου Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» και ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας.
Όλο το χωριό ένα σμήνος, όλοι οι σύλλογοι μαζί, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, όλοι οι συμμετέχοντες καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, να ζωντανέψουμε ένα μέρος του χωριού μας παρουσιάζοντας παλιά επαγγέλματα που έχουν σβήσει στο χρόνο, βγάζοντας στο φως και αναδεικνύοντας τον απύθμενο λαογραφικό πλούτο του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς.
Ο κόπος μιας ζωής του Γιάννη Κολλιάρου, αναδείχθηκε, ένωσε και πάλι το χωριό για το κοινό καλό και άνοιξε έναν καινούργιο κύκλο συζήτησης, ελπίζουμε και ενεργειών, για την κατασκευή νέου Λαογραφικού Μουσείου στον Άγιο Γιώργη ΣΤΕΙΡΑ.
       Η αρχή έγινε και φέτος εβδομάδες πριν το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου 2024, με την κατανομή των ρόλων και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις των εθελοντών μας. Μάλιστα η συμμετοχή ήταν τέτοια που μπορέσαμε για κάθε επάγγελμα να υπάρχουν δυο και τρεις και να εναλλάσσονται, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να «ζήσουν» στο παλμό του Καλλιτεχνικού Πάρκου.
Φέτος όλη η δραστηριότητα «μπήκε» μέσα στο χωριό. Από την οδό 17ης Νοεμβρίου ο κόσμος ακολουθούσε μια κυκλική διαδρομή περιμετρικά της χωριοεκκλησίας.
Τα επαγγέλματα που αναβίωσαν ήταν περισσότερα από πέρσι, αν και μετρήσαμε κι απώλειες με την απουσία της λατέρνας, αφού δεν μας την παραχώρησαν  από τον Δήμο Χίου. Συνολικά 30 και πλέον επαγγέλματα αναβίωσαν στους δρόμους του χωριού με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα βλέπουν από κοντά και να συνομιλούν με τους «επαγγελματίες» ακολουθώντας έναν πλήρη χάρτη, καλλιτέχνημα σωστό, φτιαγμένο από τον Κώστα Σταμούλη.
 Αναλυτικά τα παλιά επαγγέλματα:
Άρα και Κυνηγοί: Γιώργος Ζηλανάκης, Δημήτρης Μπογιατζής, Μιχάλης Χαζάκης, Βίκτωρας Κοκκώδης, Στέλιος Ζαννίκος, Στράτος Κρουσουλούδης
Καλαϊτζής: Κώστας Καλαμωτούσης
Τσαγκάρης: Σάκης Βασιλόπουλος
Καφενές: Γιάννης Στεφανίδης, Γιάννης Κοκολάκης
Πλύστρα: Διαμάντω Ζαννίκου, Βάσω Ζαννίκου
Φωτογράφος - Μοντέλα : Ελένη Χαλκίτη - Ολυμπία Τσιαντού και η μικρή Αργυρούλα
Ντελάλης: Παντελής Μονογιούδης
Μελισσοκόμος: Γιάννης Κοκκώδης
Λούστρος: Γιώργος Γιαννούμης
Κουρέας: Στάθης Ζηλανάκης
Γκαρσόνι: ‘Αγης Λεμινίδης
Καλαθάς: Θεόδωρος Μπογιατζής, Παντελής Ζηλανάκης
Καπελού: Ιφιγένεια Κρουσουλούδη, Γιοβάννα Μπογή, Μαρία Στέκα, Δήμητρα Πυκνή
Μοδίστρες: Αφροδίτη Μανέ, Γιώτα Σιταρά, Ελπίδα Δαλάτση
Παστελάς: Γιώργος Σούλης
Κουλουράς: Αντώνης και Θοδωρής Μαυρογιάννης
Σαπουνάς: Μαρία Μπογή
Νοτάρος: Ελένη Φρατζέσκου
Ξεματιάστρα- Προξενήτρα : Κυριάκος Μπαλής
Χασάπης: Κώστας Συράκης
Αγωγιάτης: Γιάννης Μουλάκης
Παραδοσιακό σπίτι: Αθηνά Πυκνή, Αθηνά Θλιβίτη, Χριστίνα Πυκνή
Ψαράς: Μάρκος Ζαννίκος
Καραγκιοζοπαίχτες: Αντώνης Γκιούλης, Σταύρος Σπυράκης, Κοσμάς Μανές
Πάστρεμα: Γιάννης και Αφροδίτη Μπόλια και οι μικρές Αγγελικούλα και Αλεξάνδρα
Πλέξιμο: Εύη Μπύρτα, Ευαγγελία Τρύφωνα, Μαρία Μπόλια
Κεριά: Αλεξάνδρα Στεφάκη
Κοσμήματα – γλυπτά: Μαρία Σταμούλη
Μέλι: Λεμονιά Κοκκώδη
Καντάδα: Θοδωρής Μπογιατζής, Μαρία Καρνουπάκη, Ευρύκλεια Κουμελά, Μιχαέλα Γιαγιά και Κωνσταντίνα Γαρρή

Πληροφορίες: Βαλάντω Μπόλια

    Στην αρχή της 17ης Νοεμβρίου τον κόσμο υποδέχονταν η Αγγελική Αυγουστή με την Μαρία Μανέ καθώς και οι Σταυρούλα Αλατσατιανού με την Φιλιώ Αργυρούδη. Στη δεύτερη είσοδο – υποδοχή, μεταξύ εκκλησίας και ξενώνα, υποδεχόταν το κοινό και διέθεταν τα μπλουζάκια της Προόδου οι: Ευαγγελία Σωτηράκη, Κλεία και Νίρια Μπογιατζή, Δέσποινα Τουρλιώτη, Άνθη Αυγουστή.
Τα κεράσματα ήταν εκείνα που έκλεψαν την παράσταση με τις κυρίες Μαίρη Κουζίμπα, Λεμονιά Κοκκώδη, Ελένη Βρουλή, τις αδερφές Μαρία, Ευαγγελία και Ευρίκλεια Σωτηράκη, Πλουμή Θλιβίτη, Νίκη Κωνσταντίνου, Ασπασία Κωσταντίνου, Πλουμή Κουμελά, Μαρία Στέκα, Αθηνά Πυκνή, Ειρήνη Πουλερέ και Αθηνά Θλιβίτη. Για τους επισκέπτες είχε κεράσματα άλλος ένας πάγκος, εκείνος της Σχολής Μαθητείας Μαγειρικής της πρώην σχολής του ΟΑΕΔ, που συμμετείχαν στο φεστιβάλ χάρη στον σεφ και δάσκαλο τους, το συγχωριανός μας Στέλιο Κάρλο κι έφτιαξαν για τον κόσμο αλμυρά μαλαθροβαφλάκια.
Το αγαπημένο παιχνίδι των επισκεπτών, «Ομιλείτε χιώτικα», επιμελήθηκαν φέτος η Πλουμή Ευαγγελινού και Μάρω Πελαντή, με την καλλιτεχνική πινελιά της Ολυμπίας Τσιαντού, που διαμόρφωσε ανάλογα τον πίνακα ανακοινώσεων της πλατείας.
Τις παραδοσιακές φορεσιές τις Καλλιμασιάς ανέλαβαν να παρουσιάσουν στους επισκέπτες η Νίκη και ο Νίκος Αυδής με την κόρη τους, ενώ η Φιλομήλα Μπόλια και ο Κώστας Σταμούλης στόλισαν τους τοίχους του χωριού με τις φωτογραφίες τους.
    Το μοναδικό στη φετινή διοργάνωση είναι ότι ενεργοποιήθηκαν όλοι οι σύλλογοι του χωριού, με τα μέλη του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου, Ειρήνη Σταμούλη και Κατερίνα Σφήκα να αναλαμβάνουν τα  Παραδοσιακά παιχνίδια, ενώ τα μέλη του ΔΣ του Ομήρου Καλλιμασιάς, Άρης Πυκνής, Γιάννης Ψαρούδης, Κώστας Αυγερινός, Δημήτρης Στέφας, Γιάννης Κρεατσάς κ.λ.π,  τις μεταφορές τραπεζοκαθισμάτων.
Σημαντικό κομμάτι του διημέρου αποτέλεσαν οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν:
Συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από όλη τη Χίο στον αυλόγυρο της εκκλησίας.
Μουσικοί της «Μούσας Ελληνικής» που έπαιζαν ασταμάτητα στους δρόμους του χωριού και στον αυλόγυρο της εκκλησίας.
Μουσικό – Θεατρικό - Εικαστικό δρώμενο με τίτλο ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ, στο πνευματικό μας κέντρο.
Έκθεση ζωγραφικής στον προθάλαμο του πνευματικού κέντρου.

Προβολή ταινιών Βωβού Κινηματογράφου με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

 Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ ήταν επισκέψιμα και ανοικτά στο κοινό το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς και το Τεχνολογικό Μουσείο του Γιάννη Μπόλια.

    Πολλά ευχαριστώ στον πρόεδρο της Καλλιμασιάς, Γιάννη Κουμελά, για την πολύτιμη βοήθειά του, καθώς στους χορηγούς μας, την ΕΜΧ και την Mediterra, την ποτοποιία Τέττερη, την ποτοποιία Ψυχή, τα παστέλια Πρωάκη, την εταιρία Αθηνάδη, τους Χυμούς Χίου, το Χαρτόπολις, τους Αδελφούς Πλουμή (μαναβική), τον Ιππικό όμιλο Χίου και το Ραβαϊσι. Τέλος, μία συγνώμη, εάν ξεχάσαμε να αναφέρουμε κάποιον από τους δεκάδες εθελοντές και υποστηριχτές μας.

 Ευχή όλων να υπάρξουν κι άλλες αφορμές κι άλλες δράσεις που θα ζωντανέψουν το χωριό μας, θα μας βγάλουν από τα σπίτια μας και κυρίως θα γίνουν οι αφορμή για να γίνουμε ξανά όλοι μια παρέα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το φακό του Κώστα Σταμούλη, της Αγγελικής Κωνσταντίνου και του Γιάννη Γριμπαμπή, αταξινόμητες προς το παρόν, λόγω έλλειψης χρόνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου