Η Πρόοδος στο μονοπάτι των μαστόρων της Θυμιανούσικης πέτρας

Επιτυχημένη ήταν η πεζοπορία που συνδιοργάνωσαν η ΠΡΟΟΔΟΣ και ο ΜΕΟΘ, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, στο μονοπάτι των μαστόρων της Θυμιανούσικης πέτρας. Είκοσι πέντε εκδρομείς από την Καλλιμασιά και περίπου άλλοι τόσοι από τα Θυμιανά και τη Χώρα περπάτησαν μία από τις τρείς πεζοπορικές διαδρομές (την κίτρινη), που έχει χαράξει ο ΜΕΟΘ στις περιοχές όπου εξορύσσεται η Θυμιανούσικη πέτρα. Οδηγός ο Κυριάκος Φρεζούλης, πρώην πρόεδρος και υπεύθυνος των πεζοπορικών διαδρομών του ΜΕΟΘ. 

Η συγκέντρωση των εκδρομέων έγινε στον Καρφά, στον Άγιο Γεώργιο «Καλφάδων», με την ιδιαίτερη πέτρινη στέγη του. Μετά το καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του ΜΕΟΘ Ερμίνα Τάμαρη και έναν μικρό πρόλογο από το Κυριάκο, ξεκίνησε η πεζοπορία. Μια κυκλική διαδρομή που καταλήγει πάλι στο σημείο της εκκίνησης και διέρχεται από τις περιοχές Πλάκα - Καρκοφυτιά - Λατομείο Φιλιμάκη - Άγιος Δημήτριος «Κτιστάδων» - Μαρουλού - Άγιος Ιωάννης «Φακάς», με ενδιάμεση στάση στα Θυμιανά

Όλη η διαδρομή αξιόλογη, αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το ενεργό λατομείο Φιλιμάκη, όπου ο ιδιοκτήτης μας περιέγραψε τον σύγχρονο και εντυπωσιακό τρόπο που εξορύσσεται η θυμιανούσικη πέτρα και το εξωκλήσι του Άγιου Ιωάννη «Φακά», όπου μας ξενάγησε ο Κώστας Καρατζάς.

Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη επιτυχημένη εκδρομή που συνδιοργανώνει η ΠΡΟΟΔΟΣ με τον ΜΕΟΘ, μετά την πρώτη στην Κοιλάδα του Μαλαγκιώτη, στις 12 Μαΐου 2019. Και αυτή η συνεργασία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αφού οι δύο σύλλογοι μοιράζονται κοινές αξίες.

Να ευχαριστήσουμε το ΜΕΟΘ για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον οδηγό μας Κυριάκο Φρεζούλη και την πρόεδρο Ερμίνα Τάμαρη, το Γιώργο Φιλιμάκη για τη ξενάγηση στο λατομείο του, τον Κώστα Καρατζά για τη ξενάγηση στον Άγιο Ιωάννη «Φακά» και το μέλος του ΔΣ της Προόδου Μάρω Πελαντή, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της εκδρομής. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Δείτε το χάρτη της διαδρομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου