Εκδρομή στην Κοιλάδα του Μαλαγκιώτη


Κυριακή 12 Μαι. 2019. Δύο πολιτιστικοί σύλλογοι της νότιας Χίου, «Πρόοδος» Καλλιμασίας και Μ.Ε.Ο.Θυμιανών, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διοργανώσουν από κοινού μια εκδρομή στη Βολισσό, με πεζοπορία στην κοιλάδα του Μαλαγκιώτη ποταμού. Δύο «συνομήλικοι» πολιτιστικοί σύλλογοι (ιδρύθηκαν το 1976), με πολλά κοινά, όπως η διοργάνωση εκδρομών.



Δύο λεωφορεία χρειάστηκαν για να χωρέσουν τα μέλη και οι φίλοι των δύο συλλόγων. Τα λεωφορεία ξεκίνησαν από την Καλλιμασιά και συνέχισαν  στα Θυμιανά και στη Χώρα. Η πρώτη στάση έγινε στο οινοποιείο «Κεφάλα», που βρίσκεται λίγο έξω από τη Βολισσό. Αφού ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, οι εκδρομείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη προτίμησε ένα χαλαρό περίπατο για καφεδάκι στη Βολισσό και η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα, πεζοπορία στη κοιλάδα του Μαλαγκιώτη ποταμού.
Οδηγός της πεζοπορικής ομάδας ήταν και πάλι ο Βαγγέλης Ζήκος. Το Βαγγέλη τον γνωρίσαμε στην πρώτη εκδρομή που διοργάνωσε η Πρόοδος στη Βολισσό, στις 9 Οκτ. 2016, τότε που μας οδήγησε μέσα από τον κάμπο της Βολισσού, στα Μαγεμένα, τα Λημνιά και τη Λήμνο. Η νέα διαδρομή προς τη «Παναγιά των νερομύλων» και στη συνέχεια στο Μαλαγκιώτη ποταμό με τους νερόμυλους, ήταν εξίσου όμορφη. Από τους πέντε νερόμυλους που υπάρχουν στη διαδρομή, εμείς συναντήσαμε μόνο ένα, επειδή η διαδρομή ήταν μεγάλη και προτιμήσαμε να παρακάμψουμε τους υπόλοιπους. Ο ποταμός δε, είχε αρκετό νερό λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, γεγονός που ευχαρίστησε τους εκδρομείς και ιδιαίτερα τα παιδιά, που κατόρθωσαν να περάσουν στην απέναντι όχθη χωρίς να βραχούν. Στο τέλος, οι δύο ομάδες κατέληξαν στην Αγία Μαρκέλλα για να ανάψουν ένα κεράκι στην εκκλησία και βέβαια για ξεκούραση και φαγητό στην τοπική ταβέρνα.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είμαι μία από τις οκτώ πεζοπορικές διαδρομές που σηματοδότησε η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χίου, πριν από μια δεκαπενταετία περίπου. Η Πρόοδος τις περπάτησε όλες, αρχής γενομένης το Σεπτέμβριο 2008, με τη διαδρομή Ολύμποι - Μεστά. Σύντομα θα ξεκινήσει δεύτερος κύκλος πεζοποριών στα νέα μονοπάτια που ανακάλυψε η ομάδα του Γιώργου Χαλάτση.
Εμείς να ευχαριστήσουμε το Βαγγέλη Ζήκο, που πρόθυμα προσφέρθηκε να μας οδηγήσει στα μονοπάτια του Μαλαγκιώτη και είμαστε σίγουροι ότι με την ίδια προθυμία θα δεχτεί να μας οδηγήσει στις μελλοντικές εξορμήσεις μας στη βόρεια Χίο. Ευχαριστούμε επίσης και τον «συνάδελφο» ΜΕΟΘ για αυτή την εποικοδομητική συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί, αφού ήδη έχουμε συζητήσει για μια νέα πεζοπορία στα λατομεία της Θυμιανούσικης πέτρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου