Ομιλία με θέμα «Καρδιαγγειακά νοσήματα»

     Κυριακή 23 Μαρ 2008. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον επιμελητή της καρδιολογικής κλινικής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου κ. Αθανάσιο Καρτάλη με θέμα «Καρδιαγγειακά νοσήματα».
    Η αίθουσα της Προόδου ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Σε αυτό συντέλεσε τόσο το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα όσο και η αγαπητή από τους χωριανούς προσωπικότητα του γιατρού. Ο κ. Καρτάλης τόνισε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την συχνότερη αιτία θανάτου στα προηγμένα κράτη. Το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, το ανεύρισμα και η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι οι σημαντικότερες καρδιαγγειακές παθήσεις.
    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες που σχετίζονται με τα νοσήματα αυτά, όπως: η παχυσαρκία, η χοληστερίνη, το κάπνισμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Τέλος προέτρεψε όλους να διατηρούμε το σωματικό βάρος στα ιδανικά όρια, να ακολουθούμε σωστή διατροφή, να σταματήσουμε άμεσα το κάπνισμα, και να διαθέσουμε χρόνο για σωματική άσκηση. Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους που ενημερώθηκαν και έλυσαν απορίες σχετικά με τα νοσήματα της καρδιάς.
    Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αθανάσιο Καρτάλη για την άμεση ανταπόκριση του στο κάλεσμα μας.