Μουσειακές Συλλογές

     Οι μουσειακές συλλογές ζωολογίας, γεωλογίας και φαρμακευτικής, που στεγάζονται στον πρώτο όροφο του πνευματικού κέντρου, είναι ένα επίτευγμα για το οποίο  η ΠΡΟΟΔΟΣ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη. Εμπνευστές και πρωτεργάτες του εγχειρήματος είναι ο Γιάννης Κολλιάρος και ο Δημήτρης Κοκκινάκης.
Το ιστορικό της δημιουργίας του «Μουσείου φυσικής ιστορίας», όπως αρχικά ονομάστηκε, έχει ως εξής: Στις 2 Απρ 2006 το Δ.Σ της Προόδου απεφάσισε την ίδρυση μουσείου φυσικής ιστορίας και φαρμακευτικής που θα στεγαστεί στον πρώτο όροφο της Προόδου. Στις 4 Απρ2007 αποφασίστηκε να εκτεθούν όσα αντικείμενα είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τότε. Τέλος στις 10 Ιουλ 2009 το ΔΣ απεφάσισε να εγκαινιάσει το μουσείο.
    Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν 2 Αυγ 2009 παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Έκτοτε το μουσείο δέχεται αρκετές επισκέψεις, κυρίως από σχολεία.
Αυτό που μένει για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, είναι να δημιουργηθεί και τμήμα φυτολογίας. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε δημιουργηθεί και τμήμα κεντημάτων, (τα εκθέματα προερχόταν από το Λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς), αλλά καταργήθηκε, διότι τα κεντήματα είναι αντικείμενο άλλου μουσείου.
Κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι αρχικά χρησιμοποιήσαμε τον τίτλο «Μουσείο». Μετά από δεύτερη σκέψη όμως, αποφασίσαμε να είμαστε πιο μετριόφρονες και χρησιμοποιούμε τον τίτλο «Μουσειακές συλλογές». Όταν με το καλό δημιουργηθεί το τμήμα φυτολογίας, εμπλουτιστούν τα εκθέματα και ορίσουμε ωράριο λειτουργίας, θα μπορούμε να μιλάμε για μουσείο.