Εκδρομή στα Αγιάσματα – Κέραμο – Λεπτόποδα

Μια αξέχαστη εμπειρία γεύτηκαν όσοι αποτόλμησαν την εκδρομή της ΠΡΟΟΔΟΥ στα Αγιάσματα το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου 2019. Τριάντα εκδρομείς με τα δικά τους οχήματα έφτασαν σταδιακά ως το απόγευμα του Σαββάτου στα Αγιάσματα.

Εκεί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα λουτρά, ενώ το βράδυ συγκεντρωθήκαμε στην ομώνυμη ταβέρνα, όπου λίγο τα εδέσματα, λίγο το ποτό και ακόμη περισσότερο η όμορφη μουσική από τον Αλέκο και την Κική Γεωργούλη, συνετέλεσαν ώστε να στηθεί ένα μικρό, αλλά με πολύ κέφι, γλεντάκι.
Την άλλη μέρα το πρωί περιηγηθήκαμε στην Κέραμο και στα μεταλλεία της με οδηγό τον κ. Νίκο Τσιαδή, ενώ στην παρέα είχαν προστεθεί κι άλλοι Καλλιμασιώτες που ανέβηκαν το πρωί.
Γνωρίσαμε την ιστορία των μεταλλείων που  αποτελούν ένα σπάνιο μνημείο της βιομηχανικής μας κληρονομιάς και τόπος ιστορικής μνήμης. Η ιστορία τους ξεκινά το 1897, όταν η Γαλλική εταιρεία Societe Anonyme des Mines de Keramos (Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων Κεράμου) κατασκευάζει τα κτίρια (διοικητήριο, χημείο, μηχανουργείο, οικία μηχανικού κ.α) μέσα στο δάσος της Κεράμου και την οικία του διευθυντή, αποθήκες και σκάλα φόρτωσης στην παραλία των Αγιασμάτων. Τα Μεταλλεία λειτούργησαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1910.
Το 1940 δόθηκε άδεια επαναλειτουργίας του χώρου στην εταιρεία συμφερόντων Μποδοσάκη. Η λειτουργία των Μεταλλείων πραγματοποιήθηκε το 1949, με χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ. Η νέα προσπάθεια άντεξε ως το 1954. Δυστυχώς η επαναλειτουργία των Μεταλλείων συνδέθηκε με θανάτους εργαζομένων, εξαιτίας πνευμονολογικών νόσων, κυρίως λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας στις στοές.
Με οδηγό τον κ. Νίκο Τσιαδή είδαμε κάποιες στοές από κοντά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα, λόγω επικινδυνότητας, να μπούμε βαθύτερα στο εσωτερικό τους.
Επόμενος σταθμός για τους εκδρομείς ήταν τα Λεπτόποδα. Εκεί με οδηγό τον κ. Κώστα Ρυμική, θαυμάσαμε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, στα εκθέματα του οποίου υπάρχει και μια λουκάνη από το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς κι αμέσως μετά απολαύσαμε το καφεδάκι μας στο μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, όπου δεν υπάρχει καφετζής και οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνται αφήνοντας τον οβολό τους για τον τοπικό σύλλογο.
Αμέσως μετά περπατήσαμε στο μονοπάτι που ενώνει τα Λεπτόποδα με τα Αγιάσματα, σε μια περιοχή με μοναδική ομορφιά και ένα τοπίο που θυμίζει περισσότερο Πήλιο από ότι Χίο.
Η εκδρομή έκλεισε με το μεσημεριανό γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου γιορτάσαμε και τα γενέθλια δυο μελών μας, του πρώην Προέδρου Γιάννη Γριμπαμπή και της Ευρίκλειας Πελαντή κι αποχαιρετήσαμε τη Βορειοδυτική Χίου, με την αίσθηση ότι υπάρχουν τόσες ομορφιές στο νησί μας, που ακόμη κι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι αγνοούμε.
Να μην παραλείψουμε τέλος, να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Αθηνά Θλιβίτη και Μάρω Πελαντή, που διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία το όλο εγχείρημα και μας άνοιξαν την όρεξη και για άλλα ανάλογα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου